Закарпаття: “Винний льох” в Ужгороді готують до свята вина

Фестиваль молодого вина “Закарпатське божоле”, який вже став в Ужгороді традиційним, дещо порушить свої традиції. Свято, яке заплановане на 19 і 20 листопада, відбуватиметься не просто неба (звичайним місцем прописки фестивалю була вулиця Волошина), а у старовинних підвалах.
Молоде вино дегустуватимуть у “Винному льосі” – так називають будівлю, розміщену в самісінькому центрі міста на вулиці Ракоці.

Із XVIII століття під мурованими склепіннями цієї споруди зберігали харчі і напої. Будівництво цих складів пов’язують зі сплеском торгівлі і виноробства у нашому краї. “Винний льох”, який іще звуть Амбаром, є найдавнішим з ужгородських сховищ продуктів (кремезна споруда, датована 1781 роком, є пам’яткою архітектури).

Ідея провести свято вина у “Винному льосі” належить Ужгородському міському голові Вікторові Погорєлову. Нині в самих старовинних підвалах кипить робота – звідти прибрали кілька вантажівок непотребу, адже роками приміщення було в занедбаному стані.

До речі, подвір’я старого будинку облагородили ще у вересні – його розчистили й огородили кованим парканом. Міська влада сподівається, що ці кроки – початок відродження будівлі, яка є однією з найбільш знакових споруд центру Ужгорода.

Алла Хаятова