Закарпаття: Сесія облради підтримала проект рішення «Фронту Змін» щодо використання земель енергетичної системи

На сесії Закарпатської обласної ради депутати прийняли рішення про рекомендацію сільським, селищним, міським радам щодо забезпечення справедливої оплати за використання земель енергетичної системи, які перебувають у комунальній власності. Проект рішення подано з ініціативи фракції «Фронту Змін».
За словами депутата облради, заступника голови Закарпатської обласної організації партії «Фронт Змін» Богдана Киніва, проект цікавий з точки зору додаткової можливості надходжень до бюджетів різних рівнів. Йдеться про земельні ділянки, якими користуються підприємства енергетики, не сплачуючи за них орендну плату. Законодавство ж передбачає сплату за використання цієї землі, при цьому кошти надходять до відповідної місцевої ради, на території якої знаходиться дана земельна ділянка.

Проект носить рекомендаційний характер та пропонує сільським, селищним та міським радам провести інвентаризацію земель енергетичної системи, розробити порядок їх відведення під інженерними комунікаціями, трубопроводами, спорудами, лініями електропередач, опор постачальників електроенергії, газу, тепла та прийняти рішення про укладення договорів оренди земельних ділянок для розміщення об’єктів енергетики.
У «Фронті Змін» наголошують, що переважна більшість таких компаній перебуває у приватній власності, а постійне підвищення тарифів на тепло- та електропостачання дозволяє їм отримувати надприбутки.

У той же час, дані підприємства не вкладають кошти у розвиток інфраструктури відповідної громади, не підтримують соціальні проекти, залишаючись осторонь проблем громади, повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net у прес-службі Закарпатської обласної організації Політичної Партії «Фронт Змін».

– Метою проекту є юридично правильне оформлення правовідносин щодо оренди земель енергетики, а відповідно – збільшення надходжень до бюджетів різних рівнів, – прокоментував рішення сесії Богдан Кинів.

– Я радію, що ми змогли довести економічну вигоду даного проекту та переконати депутатів в комісіях та на сесії підтримати його. Адже правила Закону повинні виконувати всі, і оренду за землю повинні сплачувати всі, хто нею користується. Отримані кошти можуть бути спрямовані на підтримку соціально важливих програм відповідного регіону. А підтримка громади і є наша основна задача як депутатів.

zakarpatpost.net