Закарпаття: Що з менінгококовою інфекцією на Закарпатті?

У прес-центрі управління охорони здоров’я відбулась прес-конфенція на якій головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк та головний лікар обласної санітарно-епідеміологічної станції Володимир Маркович прокоментували ситуації із захворюваністю на менінгокову інфекцію в Ужгороді.
На сьогодні, в обласній інфекційній лікарні з діагнозом „менінгококова інфекція, менінгококцемія” проходить лікування двоє дітей. Ще одна дитина лікується від менінгококового назофарінгіту.

„Менінгококова інфекція реєстуєтся як в усіх країнах світу, так і в усіх областях, районах України. З початку року в Україні зафіксовано 429 випадків захворюваності.

Причому, в Закарпатській області з початку року зареєстровано 19 випадків захворювань менінгококовою інфекцією, – завважив Володимир МАРКОВИЧ. Показово, що епідемічна ситуація характерна для данного періоду – підйом захворюваності спостерігається з похолоданням – з жовтня по березень.

Щодо ситуації в Ужгороді, то я оцінюю цей випадок – як добру роботу медиків та епідеміологів. Був виявлений один випадок захворювання дитини і одразу ж проведено негайне обстеження всіх дітей класу, викладачів, контактних осіб. Були охоплені і паралельні класи. Внаслідок цих заходів виявлено ще одну хвору дитину. Ці двоє маленьких пацієнтів – брат і сестра з однієї родини, зараз знаходяться на лікуванні в обласній кілінічній інфекційній лікарні.

Загалом було обстежено 113 осіб (в т.ч. 14 дорослих). Серед них виявлено дев ятеро носіїв менінгокової інфекції та один хворий на менінгококовий назофарінгіт”.

За словами головного лікаря обласної інфекційної лікарні Михайла ПОЛЯКА, всі виявлені носії проходять амбулаторне профілактичне лікування та знаходяться під щоденним наглядом дільничних педіатрів. „Жодних підстав для ствердження про спалах чи якусь надзвичайну ситуацію із захворюваністю на менінгокову інфекцію в Ужгороді – немає, – резюмував Михайло ПОЛЯК. Ще п ятого листопада завершився максимальний інкубаційний період з моменту реєстрації першого випадку захворювання. Нових випадків захворювань не зареєстровано”.

Довідково

Менінгококова інфекція це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується різноманітністю клінічних проявів, поширеним здоровим носійством збудника, інколи важким ураженням мозкових оболонок.

Менінгокок проникає в організм людини через слизову оболонку дихальних шляхів. Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів. В більшості випадків зараження супроводжується короткочасним бактеріоносійством, рідко виникають інші форми захворювання: менінгококовий менінгіт, менінгококцемія, менінгококовий назофарінгіт, пневмонії, ендокардити і артрити.

До симптомів менінгококової інфекції відносять закладеність носа, катаральні явища, загальну слабкість, сильний головний біль, підвищення температури тіла до 38-39°С. Найбільш характерним симптомом є симетрична геморагічна висипка, що з’являється на 1-2 день хвороби. Висипні елементи мають форму судинних зірочок до кількох сантиметрів в діаметрі. Типова локалізація висипу- бокові поверхні тулуба, сідниці, кінцівки.

Носійство менінгококів зустрічається досить часто. В періоди епідемічних підйомів збудника виділяли у 35-43%, при спорадичній захворюваності – менше ніж у 1% здорових осіб. Носійство може протікати без порушень стану організму, але інколи воно проявляється специфічним назофарингітом, ринітом та іншими ознаками інфекції.

Джерелом збудника інфекції є хвора людина або бактеріоносій. Механізм передачі збудника – крапельний, проте він є менш активним ніж при грипі, віспі, кору. Збудники, які містяться в носоглотці, виділяються з крапельками слизу при диханні, кашлі, чханні та розмові.

У дитячих дошкільних закладах, дитячих будинках, школах – інтернатах, дитячих санаторіях, школах (класах) встановлюють карантин на термін 10 днів від моменту ізоляції останнього хворого. Забороняється прийом нових тимчасово відсутніх дітей, а також перевод дітей і персоналу із однієї групи (класу) в іншу. Всі контактні підлягають медичному огляду.

P.S. Згідно наказу МОЗ України від 23.05.2002р. №190 «Про надання тпозачергових повідомлень МОЗ України» спалахом менінгококової інфекції вважається 10 випадків захворювань на певній території (пов’язаних між собою) або в організованому колективі.

zakarpatpost.net