Російське сало до України не потрапить

У зв’язку з поширенням африканської чуми свиней в Росії, українські прикордонні області посилюють заходи безпеки.

На Харківщині намагаються не допустити епідемію африканської чуми свиней, спалах якої недавно були зафіксовані в Росії. З цією метою в області будуть відстрілювати диких кабанів, а на державному кордоні посилять контроль за ввозиться на територію України продукцією. Ветеринари кажуть: для людей африканська чума свиней не небезпечна, а ось для тварин є смертельною. Крім того, якщо в Харкові зафіксують спалах інфекції, в регіоні можуть оголосити карантин.

У Курській та Воронезькій областях чума свиней триває вже близько двох тижнів, а кілька днів тому російські ЗМІ поширили інформацію про те, що інфекція впритул підібралася до Білгорода, який межує з Харковом. У зв’язку з цим на кордоні посилили заходи безпеки.

“Весь багаж і ручна поклажа підлягатимуть огляду. Тепер навіть з бутербродами не можна буде перетнути кордон. Крім того, прикордонники вже проводять дезінфекцію автотранспорту, а водії та пасажири проходитимуть за спеціальним коврикам з дезрасствором”, – розповів головний ветлікар Харківської області Володимир Олійник.

З РФ вже заборонили ввозити в Україну свинину і сало, кажуть в облдержадміністрації. Прикордонники перекопають всі другорядні стежки біля пунктів пропуску, а спеціальні мобільні групи будуть стежити за тим, щоб ніхто не перетнув кордон нелегально. Щоб не допустити спалах чуми, в області планують відстрілювати диких кабанів, які можуть занести вірус. Власників свиноферм вже зобов’язали протягом тижня обнести парканом ферми.

Чиновники наголошують: хвороба не небезпечна для людини, однак, може завдати непоправної шкоди економіці регіону.

“На жаль, на сьогоднішній день вакцини від цієї хвороби немає, і вона не лікується, тому якщо не вжити жорстких заходів на території Україні, то втрати будуть непоправні. У разі виявлення хвороби повинне бути знищене все живе в радіусі 20 км від вогнища зараження: всі тварини, зерно та овочі. Це величезні збитки і для населення”, – повідомив віце-губернатор Харківщини Віталій Алексійчук.

Раніше повідомлялося, що африканська чума свиней впритул наблизилася до України – за вісімдесят п’ять кілометрів від кордону. В Курській області Росії виявили нові випадки хвороби. А загалом епідемія охопила 14 російських областей. У Курську через чуми вже почали знищувати поголів’я свиней.

tsn.ua