Чотири села чотири роки живуть в очікуванні газу

Четвертий рік чотири села на Закарпатті чекають на газ. Гроші на підведення газогону до населених пунктів – держава виділила, мешканці за власний кошт проклали труби у селі, навіть повикидали печі з будинків. Але газ – досі не надійшов. Грошей не вистачило на один-єдиний пристрій.

Газопровід у селі Горінчево почали будувати чотири роки томУ. Державним коштом проклали труби до села. Підведення до осель оплачували вже самі мешканці.

Іван Кавка, мешканець села Горінчево:

– За підходящий від газопроводу до хати тисячу шістсот гривень до стояка, далі чотири тисячі за газовий котел + десь около 4 тисяч гривень за комунікаційні проводки всі, які ся робили по хаті, всьо абсолютно зроблено.

У цьому будинку теж все готове, щоб запустити газ. Тут навіть пічку викинули, каже господиня. Тепер – жалкує. У родині троє маленьких дітей. Аби вони не мерзли взимку – родина користується обігрівачем. Сума за електрику щомісяця набігає чималенька.

Світлана Бонь, мешканка села Горінчево:

– Подеколи до сімсот гривень було раз у нас, зима холодна. У нас одна комната обігрівається і тількі, гроші ми платимо на світло витрачаємо, а якби був газ, було би дуже добре, було би тепло, і діточкам є где гратися.

Сільський голова Горінчева показує газорозподільну станцію, через яку паливо має поступати аж в чотири села району. Тут бракує блоку одоризації, – пристрою, через який до газу додають речовину, що надає йому характерного зАпаху. Вартість блоку – близько півмільйона гривень. Таких грошей у громади немає.

Олена Конопацька, сільський голова Горінчева:

– У дві тисячі шостому нам виділили були кошти 800 тисяч, обласна адмінстарція виділила 450 тисяч, і після того, останні роки 8, 9, 10, 11 рік нам нічого з держави не виділяють грошей.

Крім купівлі приладу, село має заплатити за його встановлення, та погасити борг перед фірмою, що тягнула газопровід до осель. Все рАзом – потягне на три мільйони гривень.

Іван Бушко, заступник голови Закарпатської ОДА:

– Була заключна угода із НАК “Нафтогазом України” про те, що три об’єкти, в тому числі і Горінчево, мали фінансуватися із держави. Але на цей час немає профінансовано.

Обласна влада обіцяє – що спробує віднайти гроші у бюджеті регіону. Щоправда, – лише наступного року.

Подробности-ТВ