Як паркуватися в Ужгороді?

Як і обіцяли, ми повертаємося до теми паркування в Ужгороді. З ранку четверга платні парковки в центрі міста дійсно знов стали платними, на них повернулися пракувальники і на майданчиках діють певні правила.

Про них розповів директор новоствореного комунального підприємства, яке займається праковками «Ужгородпарквідео» – Юрій Мандич. За його словами, деякий час,  – як раз коли водії паркувалися на власний розсуд, – пішов на те, аби визначити план-схему паркувальних майданчиків, узгодити його з міським ДАІ, набрати нових працівників. Тепер платні майданчики – на площах Петефі та Корятовича, вулиці Фединця (відзначимо, що на цій вулиці відсутні дорожні знаки, які вказують на розташування парковочної зони – ред.), Перемоги (біля супермаркету «Вопак»), від проспекту Свободи до обласної клінічної лікарні ( при чому на вулиці Новака є спеціальна безкоштовна паркова для медичного персоналу лікарні). Були передбачені платні парковки також на вулицях Заньковецької, Жупанатській та Краснодонців, однак вони почнуть діяти пізніше.

Ю. Мандич розповідає, що за півтора дні вже провели певний аналіз ситуації на парковках: «Самі паркувальники тримають нас в курсі того, що відповідають люди, які відмовляються платити за стоянку. Наприклад, на площі Петефі людина не розуміє, чому вона має платити, якщо вона тут працює, чи живе. Ті, хто там живуть, нехай залишають авто у дворах. Магазин «Ужгород», до прикладу,  просить знижки. Хотілося б, щоб люди розуміли, що ми не на базарі і торгуватися ні з ким не будемо. Є відповідне рішення, де вказані тарифи. За вчорашній день було 184 відмови платити».

1 година на паркувальному майданчику коштує 2 гривні, день – 15 гривень, місячна абонентна плата – 250 гривень. Парковка є платною з 8.00 до 17.00 щодня крім суботи і неділі. Директор «паркувального» підприємства пояснює цінову політику: «Плата за парковку – це не просто «мзда». Це надходження до місцевого бюджету. З 2 гривень за місце ми відраховуємо 73 копійки за 1 метр квадратний податку, в середньому одне місце – це 8 квадратних метрів, податок становить 5 гривень 84 копійки. Плюс виплатити зарплату і заробити гроші на ті ж ремонти і розмітку. Рахуйте самі, чи 2 гривні – це дорого.  Скажу вам, в Івано-Франківську за парковку з вас візьмуть 4 гривні за годину, у Києві – 15 гривень».

Ще одним приводом для скарг чи відмови платити є таке запитання автовласників: за що конкретно береться плата і хто в разі чого несе відповідальність за стан авто? Ю. Мандич пояснює: «Паркувальник не може нести відповідальності за машину, якщо, скажімо в неї хтось проник. Але якщо її хтось зачепив, звісно, він має це бачити, бо знаходиться там. Однак максимум, що він може зробити, –  записати номер машини. Далі – справа правоохоронців».

Працюють паркувальники, посилаючись на статтю 266 нового Податкового кодексу, за якою звільняються від оплату за паркування виключно особи, для яких діє стаття 30 ЗУ  «Про основи соціального захисту інвалідів», тобто самі інваліди з ураженим опорно-руховим апаратом та особи, які мають право на їх супровід, при чому за наявності посвідчення інваліда.  Ні афганці, ні чорнобильці, ні ветерани, ні учасники бойових дій, ні решта «пільговиків» ( наприклад – з числа правоохоронних органів, суддів, прокурорів) не можуть розраховувати на безкоштовне паркування автомобілів.

 Як розповідає Ю. Мандич, зараз будуть враховані усі скарги, а саме невідповідний вигляд паркувальників,  неналежний стан місць, відсутність розмітки. За усіма правилами паркування автотранспортних засобів на  паркувальному майданчику повинен знаходитись працівник у спеціальному жилеті лимонного кольору, з бейджиком, де зазначено назву підприємства та номер гарячої телефонної лінії, при собі мати касовий апарат та кілька копій документів: рішення сесії міськради про створення підприємства, Закону України «Про соціальний захист інвалідів», та книгу скарг.

Одне з нововведень, які планують запровадити – відеоспостереження на самих парковках, а також на найбільших перехрестях. Буде встановлено 16 відеокамер, щоб стежити за порядком на майданчиках. Крім того, «паркувальне» підприємство має право на блокування території майданчиків ( не самих авто). Та головне для цього самого порядку – свідомість самих власників авто: якщо ви відмовляєтесь заплатити 2 гривні за годину стоянки, з вами матиме справу муніципальна міліція, складатиме акт, стягуватиме штраф. Кому це потрібно – можна йти і таким шляхом. Інша справа, чи надаватимуться за ці 2 гривні послуги  відповідним чином. Поживемо – побачимо.

karpatnews.in.ua