Депутатський номерний знак можна придбати за 27 тис. гривень

Незважаючи на доступність автомобільних номерних знаків кожному громадянину, особливі номери простому смертному отримати дуже важко, хоч і можливо.

У МРЕВ номери з заповітною серією “ВР” і з приємною комбінацією цифр не пропонують. Працівник МРЕВ Володимир повідомив, що особливі номери коштують дуже дорого і їх бережуть для VIP-клієнтів. Хоча домовитися можна, пише “Комсомольская правдв в Украине”.

“В наявності є все, самі ходові – початкові серії 0001, 0002, 0007, 0009. Такі номери не тільки викличуть повагу у водіїв, але і змусять задуматися працівників ДАІ, чи варто з вами зв’язуватися. Задоволення, звичайно, недешеве, до 27 тис. гривень. За ці гроші отримуєте дві пари (одні запасні), законну реєстрацію в МРЕВ і повагу на дорозі. Все оформимо за три-чотири дні”, – каже працівник  МРЕВ Володимир.

За словами Володимира, особливою популярністю в автомобілістів користуються номери з єдиною цифрою. Наприклад, 1111, 2222, 3333, 4444, 8888, 9999. Таке задоволення потягне на 20 тис. грн. Виняток для комбінації 7777. Вона найбільш затребувана, тому потрібно доплатити ще тисячу доларів. А от цифри 6666 можна купити всього за 10 тис.

“Чортові дюжину не кожен хоче, серед багатих багато забобонних”, – усміхається Володимир.

А на прохання до престижної комбінації цифр додати мажорну серію ВР або МІ, Володимир задумався і обіцяв передзвонити.

“Бізнес на номерах процвітає давно, та МРЕВ забиває на ньому хороші гроші. Схема проста. У МРЕВ виділяють номерні знаки. Красиві комбінації та серії відкладають на потім. Клієнт, який хоче красиву табличку, виходить на співробітника ДАІ. Це можна зробити через Інтернет або через знайомих. Бували випадки, коли замовник хотів певну серію і комбінацію цифр. Доводилося шукати табличку по всій області. Пам’ятаю, наш співробітник виходив на власника авто з проханням за гроші перереєструвати його автомобіль, щоб забрати потрібну табличку і перепродати клієнту”, – розповів колишній працівник столичного МРЕВ ДАІ Микола В.

За словами Миколи, при бажанні можна замовити не тільки щасливе число, а й оформити престижну серію. Наприклад, щоб кататися з реєстрацією ВР (Верховна Рада), не обов’язково бути депутатом. Головне – гроші.

“Те що в МВС запевняють, нібито серію ВР може отримати кожен бажаючий, це брехня. Я ніколи не бачив стареньку “копійку” на такій реєстрації. Ця серія престижна, щоб отримати її, потрібно заплатити близько 15 тисяч гривень. Якщо ще й цифри красиві, сума може збільшитися вдвічі. Правда, київські номери серії АА … ВР від 0001 до 2000 передані ДУСі (Державне управління справами). Номери від 0001ВР до 1000ВР належать виключно народним обранцям, деяким міністрам та їх наближеним. Цифри від 1000ВР до 2000ВР – членам їх сімей, охоронцям, родичам, депутатам, служниць, коханкам. Останнім часом депутати і міністри почали все частіше оформляти серію ВР донецької реєстрації”, – повыдомив Микола.

Все, що вище серії 2000ВР, теоретично може отримати будь-який водій, причому безкоштовно. Але це тільки в теорії. На практиці такі номери відкладаються на потім і продаються за хороші гроші. Не секрет, якщо на вашій машині такий номер, інспектора найчастіше з вами зв’язуватися не захочуть. Особливо в регіонах.

Але ВР – не єдина серія, яка може змусити працівника ДАІ закрити очі на ваші порушення. Серед мажорів великою популярністю користуються номери, не мають відношення до будь-якої області.

“Реєстрація ІІ … МІ, ІІ … ІІ, OO … ІІ на початку 2000-х років видавалася тільки Департаментом ДАІ своїм співробітникам, високим чиновникам, СБУ, прокуратурі, продовжує Микола. – Зараз такі таблички можна придбати за винагороду в 10-15 тисяч”, – зауважив Микола.

Що стосується киян, особливою пошаною у них користуються номери серії АА … АА. За словами Миколи, просто так таку реєстрацію сьогодні отримати неможливо. Для цього потрібні або знайомства в ДАІ, чи зайві 5-7 тис. грн.

З 2004 року в нашій країні також працює офіційна послуга – іменний номер. За вашим бажанням на табличці реєстрації можуть написати все що завгодно: прізвище, прізвисько чи будь-яке інше слово, логотип підприємства і т.д. (Від 3 до 8 символів). Одна умова – знаки не можуть копіювати офіційні номери. Вартість такої послуги в межах 2000 грн. Приміром, свої іменні номера має олімпійська чемпіонка Яна Клочкова. Її машину прикрашають три букви – “ЯНА”. У недалекому минулому на автомобілі Леоніда Черновецького красувався номер “ПРАВЕКС”.

Раніше у київському ДАЇ повідомили, що водій має можливість обрати та отримати той номерний знак, який більше усього йому сподобався.

tsn.ua