Депутати Ужгородської міськради від «Фронту Змін» відзвітували про перший рік роботи

У суботу, 12 листопада, в обласному офісі «Фронту Змін» відбулася зустріч депутатів Ужгородської міськради Андрія Баганича та Ярослава Шафаря з громадянами міста, партійцями, прихильниками політичної сили Арсенія Яценюка та журналістами. Присутні мали змогу заслухати звіт депутатів про перший рік роботи в раді й поставити свої запитання.

За словами Андрія Баганича, для «фронтовиків» це був рік знайомства з новою для себе діяльністю та набуття практичного досвіду. Адже переважна більшість депутатів від цієї політичної сили вперше брали участь у місцевих виборах і зайшли в ради.

Незважаючи на нерівні умови (із 60 депутатів Ужгородської міської ради VI скликання всього 4 представляють «Фронт Змін»), новачки відразу активно вступили в роботу. За рік діяльності депутатами від «Фронту Змін» на розгляд сесій було направлено 43 звернення, 4 запити та 5 проектів рішень.

«Фронтовики» відстоювали права мешканців гуртожитку, вимагали орендної сплати за землю підприємствами енергетики, доступу громадян до публічної інформації, висловлювали недовіру нинішньому уряду, домоглися облаштування паркувальних місць для людей з обмеженими можливостями тощо.

На жаль, далеко не всі важливі ініціативи опозиції підтримує влада. «Ми готуємо проекти рішень, але юридичний відділ робить все для того, щоб вони до сесій не потрапили», – констатує Ярослав Шафарь.

Протягом минулого року були і такі засідання сесій, на яких «Фронт Змін» неабияк гучно себе проявив. Так резонанс в раді викликало їхнє звернення про створення власної фракції. Згідно із Законом, депутати виконали всі умови щодо цього, однак юридичного підтвердження реєстрації в раді досі немає. Тепер своє право «фронтовики» відстоюють в суді.

Окрім роботи в сесійній залі і комісіях, депутати налагодили зв’язок із виборцями. В Ужгороді за адресою вул. Л.Толстого,5 працює громадська приймальня. Окремо діють депутатські громадські приймальні. На всі звернення депутати реагують негайно, направляючи прохання до відповідних інстанцій та вимагаючи від влади вирішення проблеми.

Наразі «фронтовики» працюють ще й над тим, аби забезпечити можливість громадянам напряму подавати свої звернення на сесії, оминаючи кабінети чиновників з купою бюрократичних перепон.

Протягом поточного року в Ужгороді працювали і 2 виїзні мобільні громадські приймальні «Фронту Змін».

Завдяки цьому проекту городяни мали змогу на відкритих майданчиках в місті почути звіти депутатів, озвучити свої проблеми, внести пропозиції до розгляду сесій та за допомогою професійного юриста оформити звернення.

У подальших планах «Фронту Змін» – вдосконалення депутатської роботи на місцях та підготовка до парламентських виборів. Основна задача, яку ставить лідер Арсеній Яценюк перед своїми партійцями, – не дати сфальшувати результати та забезпечити можливість введення до Верховної Ради якомога більше депутатів від опозиції. У кінці зустрічі депутати відповіли на запитання журналістів і громадян.

В результаті озвучених на зібранні проблем вже готується кілька депутатських запитів. Йдеться про виділення коштів на відновлення житла постраждалій внаслідок пожежі ромській сім’ї, щодо створення соціального проекту «Зробимо місто чистішим» та пошуку шляхів вирішення проблеми захисту бездомних тварин.

zakarpatpost.net