На Закарпатті – проблема зі щепленням

Для України проблема зі щепленнями – перманентне лихо, яке впродовж останніх років тільки загострюється. То батьки масово відмовляються від вакцинування своїх чад, то від деяких неякісних вакцин, закуплених на державні гроші, починають гинути й потрапляти на лікарняні ліжка маленькі українці (як це було 2008 року).

В останні ж роки проблема з імунобіологічними препаратами повернулася навиворіт. Дітей не вакцинують не через бажання чи небажання батьків, а з вини… держави. Проблеми із закупівлями та проведенням тендерних процедур у 2010-му призвели до того, що діти першого року життя пропускали всі можливі календарні щеплення. У деяких регіонах (зокрема на Волині) це спровокувало епідемії кору. Протягом 6 місяців цього року вакцин у дитячих закладах знов не було. Міністр охорони здоров’я не¬однарозово виправдовувався на прес-конференціях, запевняючи: препарати ось-ось будуть.

Відчули на собі дефіцит вакцин й ужгородці. Особливо ті, в кого нещодавно в сім’ї з’явилося поповнення. Люди нарікають, що ні в перші дні життя, ні впродовж наступних місяців їхній малечі не  зробили потрібних щеплень.

Ужгородець Роман поскаржився “Замку”: “Медики так часто здіймають бучу з приводу того, мовляв батьки відмовляються від щеплень, ставлячи під загрозу здоров’я своїх дітей. У той же час бачимо зворотну ситуацію: ми хочемо, аби нашого сина вакцинували, проте дільнична лікарка каже, що препаратів нема. Потрібно чекати”.

За словами чоловіка, його двомісячному хлопчику ще не зробили жодного щеплення. З аналогічною ситуацією зіт¬кнулася ще одна мешканка обласного центру – Наталія. Її чотиримісячна донька також наразі без жодного захисного заходу. Хоча, згідно з календарем щеплень, до цього віку їх у дівчинки мало бути вже 5–7, зокрема – проти гепатиту, туберкульозу, дифтерії, коклюшу, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції.

“У міській дитячій клінічній лікарні на сьогодні вже є всі передбачені вакцини. Проте отримали їх ми зовсім недавно – останнього тижня жовтня. Це було пов’язано з тривалими тендерними процедурами. Оскільки наш заклад не має власних коштів на закупівлю всіх потрібних препаратів, ми були змушені чекати на виділення бюджетних коштів і проведення всіх процедур, – заявила в коментарі “Замку” заступник головного лікаря міської дитячої лікарні Єлизавета Лях. – Ми знаємо, що з травня до жовтня в місті з’явилося близько 600 дітей, які очікують на  календарні щеплення. Всі планомірно й почергово будуть провакциновані. Ніякої надзвичайної ситуації нема. Кожен із малюків усі щеплення повинен дістати до року. Тому панікувати батькам не слід. Адже вакцинування кожної дитини йтиме за індивідуальним графіком. Звичайно, зробити це для всіх шістьох сотень діток за тиждень просто неможливо. Тож варто просто терпляче дочекатися  черги”.

Тим часом в обласній дитячій лікарні кажуть: вакцини отримали близько місяця тому. Головний лікар закладу, що розташований в Мукачеві, Єлизавета Біров, зазначає: “Маленькі закарпатці були без вакцинації майже рік! Наразі Міністерство охорони здо¬ров’я підготувало новий наказ щодо щеплень, який регулює питання вакцинації дітей, котрі випали з усталеного календаря”.

Єлизавета Іванівна зазначила, що препаратів для вакцинації нині в закладі достатньо і перебоїв з їх дальшим надходженням не очікується.

Цікавий ще один нюанс цієї проблеми. Відомо, що дитячі заклади часто відмовляються приймати непровакцинованих  дітей, мовляв, така малеча може спричинити спалах епідемії. Проте, виявляється, така аргументація застосовується лише до діточок, не імунізованих з ініціативи власних батьків. Коли ж аналогічна ситуація стається з вини держави, садочки, за словами медиків, поводяться більш поблажливо.

Наталія Тернавська

zakarpattya.net.ua