Закарпаття: Цьогорічний урожай – один з найкращих за останні 20 років

У середу, 16 листопада, у с. В. Лучки Мукачівського району Закарпаття відбулися урочистості з нагоди відзначення професійного свята – Дня працівників сільського господарства.

У святкуванні взяли участь перший заступник голови облради Володимир Закурений, заступник голови облпрофради Василь Захарець, начальник головного управління агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Іван Паук та ін.

Іван Федорович розповів про стан справ у АПК області, де зайнято близько 5,6 тис. осіб. У структурі  економіки краю сільське господарство виробляє 20 відс. валової доданої вартості.  На сьогодні  комплекс осінніх польових робіт практично завершено. Нинішній рік, – наголосив Іван Федорович, – був для закарпатських товаровиробників добрим на урожай практично для всіх сільгоспкультур, обсяги валових зборів яких були одними з найвищих за останні 20 років. Зокрема, валовий збір зернових у порівнянні з минулим роком збільшено на 27%, картоплі – 19,4 %, овочів – на 6,1 %, плодів і ягід – на 4,2 %. Урожайність одного гектара зернового клину, включаючи кукурудзу, збільшено на 5,3 ц. У тваринництві основним виробником молока і м’яса є особисті селянські господарства, які виробляють їх відповідно понад 98 та 96 відс.

На сьогодні в сільськогосподарських підприємствах області проводиться догляд за посівами озимих зернових, ведеться підготовка насіння ярих зернових до посівних кондицій.

Володимир Закурений привітав усіх присутніх з професійним святом, подякував за сумлінну й відповідальну працю та  зазначив, що селянська робота – наймирніша, найблагородніша, та водночас найважча з усіх серед першорядних і значущих для життя людини. Незважаючи ні на економічні труднощі, ні на погодні умови хлібороби, тваринники, садівники, овочівники працюють, не покладаючи рук. Депутати  обласної ради високо цінують їх благородну, соборну працю і стараються підтримки АПК краю. Зокрема, 25 лютого ц.р. вони внесли зміни до Програми розвитку та підтримки тваринництва і птахівництва області на 2010- 2015 роки.

 Цим документом  передбачено фінансову підтримку тваринництва з місцевих бюджетів за 13-ма напрямками і створення інфраструктури із заготівлі та переробки молока і м’яса. Враховуючи, що 86 відс. сільськогосподарських угідь знаходяться у користуванні населення, а решта 14 відс. – у користуванні сільськогосподарських підприємств та фермерів, а також гірські умови, Програмою передбачено доведення обсягів виробництва у 2015 році: м’яса -до 115 тис. тонн у живій вазі, молока – до 420 тис. тонн, що дозволить довести споживання на душу населення: молока – до 320 кг, м’яса – до 60 кг.

Звичайно, для цього потрібні чималі кошти. Вже в цьому році виділено 1800 тис. грн., з яких 1363 тис. грн. – уже сплачено фізичним і юридичним особам. Приміром, лише на розвиток молочного скотарства передбачається направити із обласного бюджету у 2011 р. – 970 тис. грн; у 2012 р. – 1579 тис. грн; а вже у 2015 році – 2185 тис. грн. Отже, лише спільна плідна праця всього депутатського корпусу, виконавчої влади та трудівників села на місцях дозволить досягнути бажаних результатів.

На завершення Володимир Петрович подякував всім, хто сіє і жне, доглядає і вирощує худобу, займається важливою адміністративною роботою за сумлінну працю і відданість батьківській справі та рідній землі. Та  за дорученням голови обласної ради Івана Балоги вручив деяким із них відзнаки обласної ради.

Владислав Сатмарі, прес-служба облради