Закарпаття: 60-річну ялинку для Папи у Ватикан рубали три дні

Щоб не пошкодити обрану ялинку при транспортуванні, провели пробну операцію – зрубали і підняли у небо ялинку-дублера.

На Закарпатті після двох днів підготовки ялинку для Папи Римського таки зрубали. Різдвяне деревце вже у вівторок вирушить у Ватикан, а до того його цілодобово охоронятимуть правоохоронці.

З’ясувалося, що зеленій красуні 60 років, важить вона майже п’ять тонн, а у різдвяному конкурсі перемогла, бо дуже струнка і крислата.

Операція доставки великої і важкої ялинки з гір на низовину була складною та небезпечною, адже досі повітряним шляхом ліс не переправляли. Над нею у високогір’ї три доби працювали лісники, рятувальники й пілоти гелікоптера.

Щоб не пошкодити обрану ялинку, провели навіть пробну операцію – зрубали і підняли у небо ялинку-дублера. Але вдало покласти її на опори не змогли. Адже ніхто не міг спрогнозувати, чи витримає гелікоптер такий вантаж, і чи не занадто сильно розгойдається підвішене дерево. На щастя, зі справжньою ялинкою все було гаразд.

Скільки коштувала ця операція, поки що ніхто не рахував. Однак, кажуть, що жодних грошей не шкода, адже для України це дуже почесна місія – про неї говоритеме весь світ.

tsn.ua