Консервація Солотвинського солерудника потребує 100 мільйонів гривень

На консервацію Солотвинського солерудник необхідно витратити понад 100 мільйонів гривень, бо у 2003–2004 роках не знайшли 12 мільйонів на її ремонт.

Як повідомили на сайті «Наші гроші», якби шахту взялися рятувати в 2003-2004 роках, ще можна було б вирішити проблему незначної сумою коштів – в межах 12 мільйонів гривень. За висновками науковців, лише на консервацію однієї шахти необхідно близько 100 мільйонів гривень, але консервації потребують обидві шахти (№ 8 та № 9) ДП «Солотвинський солерудник».

Нині вже провели перші тендери на наукові та проектні роботи з консервації даних об’єктів. Так, ТДВ «Інститут гірничо-хімічної промисловості» та його дочірнє підприємство ДП «Геотехбуд» отримало підряди на розробки в галузі геологічних наук на 3,46 мільйонів гривень. «Інститут гірхімпрому» за 714 тисяч гривень розробить робочу документацію до проекту «Консервація шахти №9» і за 3,65 мільйонів гривень проект з ліквідації шахт №9 і 8 та екологічної реабілітації території гірничих робіт на території солерудника. ТОВ «ІККА» за 2,03 мільйонів гривень проведе винос ПЛ-6 кВ на шахту №8 з небезпечної зони та перенос ЦРП рудника №8.

Довідка:

У 2010 році прийняли рішення про неможливість врятувати «Солотвинський солерудник» від затоплення ґрунтовими водами. До підземних приміщень, де знаходилися копальні та відділення двох алергологічних лікарень, постійно надходила вода. Через це на поверхні утворились карстові провалля, які призвели до переселення мешканців села Солотвино до інших сіл Тячівського району.

zaholovok.com.ua