В Ужгорода є всі шанси побрататися з Туреччиною

Програма «Діалог Євразія» зібрала за одним столом найвідоміших турецьких та українських авторів для письменницького діалогу на тему сучасної літератури.

Учасниками української делегації стали Андрій Курков, Павло Вольвач, Марія Матіос, Юрій Винничук, Євген Положій, Юрій Щербак, Михайло Рошко та Андрій Любка.

Міжнародна громадська платформа «Діалог Євразія» була створена у 1998 році з метою встановлення і розвитку культурних, освітніх, гуманітарних зв’язків між країнами і народами Євразійського континенту.

Українські письменники у Стамбулі презентували роман Павла Вольвача «Кляса», який є першим перекладом української книги турецькою мовою після «Роксолани» П. Загребельного.

Михайло Рошко, член делегації, письменник, викладач УжНУ, каже, що можливим побратимом Ужгорода може стати Кемер або інше середземноморське місто. «Я впевнений, що це буде дуже позитивна співпраця для Ужгорода.   Стамбул сьогодні серйозно позиціонує себе у Європі та світі. Цьому сприяє його вигідне розташування, так, наприклад, ми снідали у Європі, обідали в Азії й увечері знову поверталися до Європи», — каже Михайло Михайлович.

Туреччина, за словами Михайла Рошка, має намір урівноважувати протиріччя між Сходом і Заходом, налагоджувати співпрацю, для чого й була заснована платформа «Діалог Євразія».

Співпраця з цією країною для Ужгорода може бути вигіднішою, ніж ділові стосунки з більш стриманою щодо українців Європою.

rionews.com.ua