Чи відбудують школу у Богдані?

Умови навчання у п’ятій частині українських шкіл не відповідають санітарним нормам. Таку інформацію оприлюднили в Міністерстві охорони здоров’я. На Закарпатті в гірських селах діти й досі навчаються у старих дерев’яних будівлях минулого століття – без туалетів, водогону та опалення. А днями в школі села Богдан не витримала електропроводка – згорів один із корпусів.

На місці цього згарища ще десять днів тому були класи початкової школи. Пожежа спалахнула вночі. Згорів дах та два кабінети, – крізь сльози розповідає Валентина Мартиш.

Валентина Мартиш, вчителька молодших класів:

– Згоріло все, що надбано було на протязі 26 років. Кажуть: урок проводи, но проводи, але нічого – ні наочності нема фактично.

Дерев’яний корпус, найімовірніше, зайнявся через коротке замикання електропроводки, – кажуть у місцевому управлінні МНС.

Олександр Тушер, в.о. Рахівського райвідділу УМНС:

– Інспекція техногенної небезпеки перевіряла, саме цю школу також перевіряла, і були виявлені недоліки, але закрити школу і закрити навчальний процес.

Зараз 35 учнів початкових класів перевели до іншого корпусу Богданівсьої школи. На початку минулого століття тут була військова казарма. У приміщенні немає водогону і каналізації.

А це вже інше закарпатське село за тридцять кілометрів від Богдана.

Марина Коваль, кореспондент:

– Загальноосвітня школа в селі Кваси займає сім будівель. Це старі дерев’яні будинки. Ось один із них. Збудований ще в кінці дев’ятнадцятого століття. Колись тут була жандармерія, зараз молодша школа.

У кімнаті три на чотири тісняться вісімнадцять першачків. Пишуть на дірявій дошці. Гріються – від пічки. Діти показують у класі найкраще місце.

Елементарних зручностей тут теж немає.

У Квасах навчається майже півтисячі учнів, в Богдані – понад шістсот. У Рахівській райадміністрації підрахували: на зведення нових шкіл потрібно тридцять сім мільйонів гривень. Зараз чиновники міркують – де їх взяти?

Дмитро Андріюк, голова Рахівської РДА:

– Ми робимо аналіз тих земель, які ми маємо на сьогоднішній день, і ті, які є привабливі по території, ми будемо їх виставляти на аукціон, і, думаємо, шо з цих коштів тоді ми будемо могти.

Від продажу землі районна влада планує виручити близько чотирьох мільйонів гривень. Не вистачить на будівництво навіть однієї школи. Тож, звертатимуться із проханням про допомогу – до держави.

Марина Коваль, Юрій Ковальов, “Новини”, телеканал “Інтер”, Закарпаття

zakarpattya.net.ua