Ужгород першим зустріне Вифлеємський вогонь

Ужгород стане першим українським містом, до якого цьогоріч прибуде Вифлеємський вогонь. Про це повідомив Голова Закарпатського обласного осередку Пласту-НСОУ Андрій Ребрик.

Він повідомив, що цього року українська делегація пластунів, у складі якої будуть і два представники Закарпаття (власне, сам Андрій та 17-річна Христина Петрінко) відправляться до Відню по вогонь 9 грудня. Сама передача відбудеться 10 грудня. Того ж дня вогонь передадуть українській громаді Відню, після чого делегація попрямує до Мюнхену, щоб передати його тамтешнім українцям. Відтак, 13 або 14 грудня Віфлеємський вогонь прибуде до Ужгороду.

Новинкою цьогорічної передачі стане те, що вперше закарпатські пластуни передаватимуть вогонь не лише церковним громадам, але й усім бажаючим ужгородцям. «За попередньою інформацією церемонія відбудеться 15 грудня о шостій вечора в перевулку «Гірчичне зерно», – розказав Андрій Ребрик. – Ми, зокрема, запросимо й мера Віктора Погорєлова та представників депутатського корпусу міськради». Однак прийти по вогонь можуть всі ужгородці та гості міста.  Керівництво «Гірчичного зерна» пообіцяло підготувати свічки, які зможе запалити кожен бажаючий.

Цей рік стане 13-м, коли пластуни привозять Вифлеємський вогонь до України, і третім, коли «Пласт» бере участь в передачі вогню офіційно як організація. До того часу вогонь брали від польських скаутів-харцерів. До речі, цьогорічна акція проходить в рамках святкування 100-ліття українського «Пласту», яке відбудеться 2012 року.

Довідка.  Традицію розповсюдження Вифлеємського вогню миру започаткувала у 1986 році австрійська телерадіокомпанія ORF. Щороку представники ORF та австрійські скаути беруть Вогонь на місці народження Ісуса Христа у Вифлеємі, а далі транспортують його літаком до Австрії. Після урочистостей у Віденському Кафедральному соборі естафета передається до сусідніх країн.

Цього року поважна місія випала 11-річній Сарі Шінвальд. 21 листопада вона запалила Вифлеємський вогонь у печері Різдва Христового від свічки грецького православного єпископа Теофілактоса.

karpatnews.in.ua