Закарпаття: Головна ялинка Ватикану розпочала свій шлях до Риму з Рахівщини

Підготовка зеленої красуні до відправки у Ватикан розпочалася ще минулого тижня. Упродовж трьох днів п’ятеро верхолазів гірського рятувально-пошукового загону жили в спеціальних наметах поруч з ялинкою. Їх завданням було обв’язати крону спеціальними тросами, стягнувши дерево у діаметрі до трьох метрів (початковий діаметр ялинки у найширшій, нижній частині становив більше 9 метрів).
– Це був найскладніший етап, – розповів начальник гірської пошуково-рятувальної частини Віктор Опаленик, – адже ялинка росла на висоті 920  метрів над рівнем моря. Працювати треба було дуже акуратно, щоб не пошкодити гілки і надійно закріпити крону біля стовбура. Сьогодні ми ще «підганяємо» дерево під розмір вантажівки – тут працюють 15 рятувальників.

У такому «зв’язаному» стані ялинку зрізали і, підчепивши до гвинтокрила, перенесли за кількадесят кілометрів на галявину. Тут, поблизу дороги,  дерево чекало на завантаження від суботи.

У середу зранку до Великого Бичкова приїхав автопоїзд. На причепі спорудили дерев’яну каркасну основу – вона має надійно утримувати ялинку впродовж усього шляху. Сюди ж, на вантажівку, склали й нижні, найбільші, гілки, – їх за технологією обрізали. Кожну гілку пронумерували, і, коли ялинку привезуть до місця призначення, гілки знов прикріплять на дерево. Тож зелена красуня не втратить своєї чарівності.

Ялинку, до речі, обрали ще за кілька місяців до відправки. З-поміж чотирьох десятків хвойних дерев:
– Це майже тридцятиметрова карпатська ялина віком у 61 рік. Вона виросла на лісовій галявині, тому однаково гарна і пухнаста з усіх сторін. І, хоча у процесі довелось обрізати нижні гілки, вигляду це не зіпсує. Кожну гілку повернуть на місце вже в Римі – це щось схоже на конструктор, – жартує головний лісівник Закарпаття Ігор Фізик.

Керівник Закарпаття Олександр Ледида переконаний: усі зусилля з підготовки ялинки не даремні, адже подарувати головне різдвяне дерево Ватикану – честь і для Закарпаття, і для України:

– Зізнаюсь, роботи було чимало. Адже порад, як уникнути помилок у цій справі, не знайдеш в жодній книзі. Щодо фінансової сторони, то на всю кампанію не витратили ані копійки державних коштів – грішми допомогли благодійники та меценати. Загальна вартість робіт сягає 100 тис. євро.     

В успішну путь символ Різдва благословили духівники. Обідньої пори автопоїзд з цінним вантажем вирушив в дорогу. Увечері середи вантажівка перетне європейський кордон, повідомили zakarpatpost.net  у прес-центрі ОДА. 

zakarpatpost.net