За що платять батьки студентів УжНУ?

Я вже переконався на власному досвіді, що найбільший платник податків краю — УжНУ, водночас і найбільший жебрак. Або ж у нього такий імідж.

До Дня студента на філологічному факультеті свято. Спудеї вирішили зробити собі куток відпочинку. Замдекана з навчальної роботи Галина Шумицька допомагала в організації. І як завжди все почалося з грошей. Звідки ж їх узяти? В ректораті ніхто не дасть, там і на лампочки нема, а тут цілий куток відпочинку, та ще й для студентів. От якби відпочивали ректораторські люди, то може і знайшли б, а для челяді нема.

Нема грошей в університеті ні на нормальні зарплати, ні на гарячу воду у гуртожитках (до речі, в студентських – гарячої води нема, але може дадуть, а у викладацькому нема і бути не може), ні на відрядження, ні на відновлення «Скалки», ні навіть на канцтовари.

Панове, а де ж гроші? Це справді риторичне запитання! Риторичне, бо по-перше відповіді не буде, а по-друге — відповіді і не потребуємо, й так все зрозуміло.

Незрозуміло, а за що платять батьки студентів? Прості підрахунки засвідчують, що в середньому за рік оплата для бакалавра складає понад 8,5 тисяч гривень. В УжНУ на сьогодні навчається близько 14 тисяч студентів (разом із заочною формою). За законом 51% — складає держзамовлення. Припустимо, що лише 30% із усіх — платники. Тож 8500 множимо на 4200 і отримуємо 35 700 000 грн.

Висновки робіть самі.

Роман Сов’як, спеціально для  “Голосу Карпат