“Синевир” стане реабілітаційним центром для… ведмедів

Міністерство екології створює реабілітаційний центр для утримання ведмедів у Національному парку “Синевир” на Закарпатті. Туди планують звозити всіх ведмедів, які утримуються приватно в ресторанах, придорожніх зоопарках та готелях із порушеннями законів про захист тварин. Також тих, які зазнали жорстокого поводження, потерпіли від стихійного лиха. Екологічна інспекція закликає всіх повідомляти про факти неналежного утримання бурих ведмедів.

Фермер та голова державної адміністрації Самбірського району Львівщини Іван Білак утримує міні-зоопарк у своєму господарстві “Білаки” багато років. Тут є страуси, вовки, лисиці, лев, сови, єноти, олені, кабани, осли, фазани та двоє ведмедів.

“На одного ведмедя має бути відведено 30 метрів квадратних території, – каже Іван Іванович. – У мене ці норми є. Я сам – ветеринар. Маю ферми, тому даю ведмедям удосталь зерна, буряків, моркви. Вони в мене і з ресторану відходами харчуються. Тому не маю наміру комусь тварин віддавати. У мене краще, ніж у державних зоопарках. Діти з усієї області їздять сюди на безкоштовні екскурсії. Але бачив колись коло заправки була клітка з ведмедем, на нього шкода було дивитись. Таких треба відбирати”.

Двоє ведмедів Білака, самка і самець, мають вік 10 і 8 років. У зимову сплячку не впадають, бо мають чим харчуватись. Щоберезня приводять потомство. Ведмежат забирають в інші зоопарки. Білак зараз домагається дозволу на утримання тварин в управлянні екології. Колись, каже, цього не вимагали.

“Зараз дуже модно створювати різні екологічні заповідники, природні парки і так далі. Адже під це виділяється хороша земля. А потім там з’являються різні приватні угіддя, садиби, території відпочинку,” – каже Іван Білак.

Центр у “Синевирі” займатиме територію у 12 гектарів. Подібний існує тільки в Румунії, на восьми гектарах, там мешкають 63 ведмеді. На будівництво реабілітаційного центру Міністерство екології виділило більше 2 млн грн.

Бурий ведмідь занесений до Червоної книги України. Зараз у державі їх налічується близько 300 особин. З них таких, які утримуються при ресторанах та дорожніх кафе, близько 80. 16 із них, за даними екологів, підлягають першочерговому вилученню.

Леся МЕЖВА

goloskarpat.info