“Щурячий рай”

“Чудовий” краєвид «милує око» в дворі багатоповерхівок на вулиці Можайського.

 І хоч сміття тут має свою територію, проте прибирати його не поспішає ніхто. Чого тільки не побачиш – і уламки диванів, телевізорів, й усіляке ганчір’я, поліетилен, і зігнилі продукти… Єдині, хто щиро насолоджується сміттям, – це пацюки. Тут вони,  наче риба у воді, лише радісно «пропливають» поміж хвиль пластикових тарілок і решток їжі.

Начальник відділу санітарії та благоустрою Ужгородської міськради Олександра Турянчик каже, що інформаційні запити від мешканців багатоповерхівок на Можайського дістають регулярно. «Проте сплачують за вивезення сміття тут лише 25–30 %. Решта ж мешканців узагалі не укладала договорів про утилізацію твердих побутових відходів. Ось чому сміття звідси не вивозять. Нещодавно ми проводили обхід, оглядали територію. Вирішили, що найближчим часом усе узгодимо. Однозначно – непотріб треба прибрати, й поблизу будинку цього звалища не буде».
 
Такі стихійні сміттєві осередки – не єдині в обласному центрі. Минулої п’ятниці в Ужгороді оголосили санітарний день: люди підмітали вулиці, при­бирали порожні пляшки, од¬не слово, приводили місто до ладу.  Проте закутки закарпатської столиці так і залишилися потопати у смітті. Якщо так піде й далі, то матимемо чудову перспективу розвитку сміттєтуризму. Наприклад, можемо й собі побудувати готель з відходів. Такий вже є в Мадриді.
 
«Замок» уже писав про сміт­тєбаки-байстрюки під вікнами багатоповерхівки на вулиці Челюскінців (№ 35 від 15 вересня 2011 року ). Тут досі не облаштували спеціальної території для відходів. Річ у тім, що колись такий майданчик був, утім його викупили й наразі, згідно з документами, споруджують житловий будинок. Контейнери кочували то від дитячого садка, то майже до самого під’їзду, попід огорожу новобудови. Сміття на Челюскінців хоч і вивозять регулярно, проте баки біля самого дому страшенно дійняли людей. Після
 
Дня Ужгорода міські чиновники обіцяли вирішити проблему, а наразі порадили звернутися до відділу санітарії й благоустрою. Сюди, за словами пані Олександ­ри, жодних звернень чи скарг від мешканців багатоповерхівки допоки не надходило. Ситуація з обладнанням майданчика для сміття ніяк не змінилася. Хіба що дерева вже не зелені, а довкола жовтіє опале листя.

 Надія Вишневська, Газета “Старий Замок”, фото автора, mukachevo.net