Коли життя дешевше хліба: Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору

Сьогодні, 26 листопада, Україна, а з нею і весь світ вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років, жертвами якого стали мільйони українців.
В 1932-1933 роки загинуло 3 мільйони 941 тисяча осіб!

Найбільшим жахіттям Голодомору є те, що це була цілеспрямована акція знищення українців з особистої команди Йосипа Сталіна. Пройшло більше 70 років, однак всі пазли страшної картини досі не складені. Хоча багато хто не визнає Голодомор геноцидом українського народу, очевидно одне – голод був штучним.

Дійсно, врожай у ті роки був нижчим за попередні. Однак без “допомоги” згори голод не став би голодомором. Під гаслом виконання плану заготівель і боротьби з куркульством у селян, які були кістяком української нації, забирали все вирощене – хоч на колгоспній землі, хоч на своїх городах.

Чим далі, тим гірше – у людей почали забирати навіть гнилі овочі, перекопувати городи і видирати хліб у малюків в колисках. Тих, хто намагався втекти зі смертельної пастки, ловили.

Комусь вдавалось повернутись додому, когось розстрілювали. Потім і кулі перестали витрачати: прости скидали безсилих і виснажених від голоду людей з вантажних вагонів у яри – помирати.

У самих селах було ще страшніше. Там стояла гробова тиша, бо всіх тварин поїли. Люди від голоду і смертей втрачали розум. Матері ховали своїх дітей – вони могли стати чиїмось обідом. Спочатку людей ховали, але потім на це не було ні сил, ні місця, а потім просто нікому – тож померлі так і лежали по вулицях.

І це в той час, коли ешелони із золотим зерном відправлялися геть з України, а західна преса на весь світ сурмила про голодні жахи в українських селах.

Найбільше українців від голоду загинули у Київській та Харківській областях, у Вінницькій, Чернігівській та Одеській областях, Молдові.

За підсумками судової справи за фактом Голодомору було встановлено, що кількість людських втрат від Голодомору 1932-1933 років складає 3 мільйони 941 тисяча осіб.

Втрати українців в частині ненароджених, що за даними слідства СБУ становлять 6 мільйонів 122 тисячі осіб, судом не встановлювалися.

О 16.00 –загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої мільйони українців запалять свічки біля меморіалів Голодомору і на вікнах своїх будинків.

 

 

 

 

Разом з Україною пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років вшанують у 32 країнах світу. За словами дослідника українського визвольного руху, історика Володимира В’ятровича, такі заходи, зокрема, пройдуть в Австралії, США, Вірменії, Греції, Іспанії, Італії, Канаді, Португалії, Сербії, Хорватії, Чехії та Франції.

За повідомленням Центру дослідження визвольного руху, цьогорічний всеукраїнський громадський меморіальний захід до Дня пам’яті жертв Голодомору буде зокрема присвячено вшануванню пам’яті дітей, вбитих і ненароджених внаслідок трагічних подій 1932-1933 років.

tsn.ua