Закарпаття: 30 листопада відбудуться урочистості з нагоди відзначення ювілею Королівського Євангелія

У цьому році виповнюється 610 років із часу створення маловідомої, але дуже важливої пам’ятки письменства на Закарпатті — Королівського Євангелія. Ця пам’ятка була створена Станіславом Граматиком у 1401 році в Королівському (Нялабському) замку і вважається сьогодні найдавнішою збереженою кириличною книгою, що була створена на Закарпатті.

Королівське Євангеліє на 160 років давніше за славнозвісне Пересопницьке Євангеліє, на якому приймають присягу президенти України.

Королівське Євангеліє зберігається в Закарпатському краєзнавчому музеї в Ужгороді. У кінці книги вказано, що вона переписана 1401 року Станіславом Граматиком у Нєлабському замку в Кральхазі (сьогодні ― селище Королево Виноградівського району).

Королівське Євангеліє вважають однією з найприкметніших у художньому плані книжок ХІV ― початку ХV ст. На думку вчених, це Євангеліє ― не тільки цінна пам’ятка мистецтва художнього оздоблення, але й важливе джерело вивчення історії мови на Закарпатті, адже в ньому відбиті деякі риси живої української мови кінця ХІV ― початку ХV ст., у тому числі й специфічні закарпатські особливості.

На жаль, Королівське Євангеліє залишається маловідомим на Закарпатті і в Україні загалом. З метою популяризації Євангелія Виноградівська районна рада та Виноградівська районна державна адміністрація, спільно з Національною академією наук України, Ужгородським національним університетом, Закарпатським краєзнавчим музеєм, Українською асоціацією релігієзнавців організовують ряд заходів. У середу, 30 листопада, відбудуться урочистості з нагоди відзначення ювілею Королівського Євангелія. Заплановані такі заходи:

Науково-практична конференція «Королівське Євангеліє ― пам’ятка духовної культури Закарпаття» (м. Виноградів, вулиця Копанська, 10 (палац Перені), поч. о 10:00 к. ч.);

Урочисте відкриття пам’ятного знака, присвяченого Королівському Євангелію (селище Королево, вул. Злагоди, поч. о 15:00 к. ч.).

zakarpatpost.net