Закарпаття: Самодіяльний народний оркестр гуцульських народних інструментів відсвяткував своє 55 річчя

Створений у 1956 році на базі колишнього Рахівського лісгоспу, за підтримки його тодішнього директора Миколи Морочила та керівника району Михайла Писара, творчий колектив дорісся до високого звання «Народного», яке присвоєно йому у 1973 році.

На святкування до ювілярів завітали перший заступник голови облради Володимир Закурений, окремі депутати обласної ради, представники творчих спілок краю. Прийшли з подарунками, квітами та щедрими побажаннями творчому колективу подальшого розквіту та нових переможних висот.

Володимир Петрович, вітаючи ювілярів, зазначив, що у їхній музиці і піснях – душа народу, його дивовижні звичаї, унікальні традиції і обряди. Слухаючи їхні музично-етнографічні композиції та пісенні твори, полонинські наспіви, немов переносишся у те світле, чисте гуцульське життя, яке оповите казковістю, пpосякнуте магією тепла і любові, до яких завжди хочеться наблизитись, доторкнутись, як до високої поезії почуттів.

Після цього Володимир Закурений за дорученням голови обласної ради Івана Балоги та голови ОДА Олександра Ледиди, побажавши творчому колективу подальшого творчого піднесення, гарних пісень і вдячних слухачів, вручив кращим народним артистам відзнаки обласної влади.

Як розповів керівник творчого колективу Петро Ерстенюк, у репертуарі оркестру – в’язанки гуцульських мелодій і пісень, обрядових творів, окремі з них стали візитною карткою оркестру. Зокрема, музично-етнографічна композиція “Полонинські наспіви”, вівчарські трембітання, народні танці.

Зазначалось, що самодіяльний народний оркестр брав участь у республіканських і всесоюзних творчих звітах художньої самодіяльності та майстрів декоративно-прикладного мистецтва України.

Свою самобутність представляв також на сцені Словаччини, Угорщини, Румунії, був учасником і переможцем різних фестивалів-конкурсів. Зокрема, учасник фестивалю українських колядок та зимових Народних обрядів і традицій у м. Сігет ( Румунія ). Неодноразово нагороджувався почесними грамотами, дипломами, цінними подарунками за участь у різних культурно-мистецьких заходах, оглядах-конкурсах як на теренах нашої країни, так і закордоння.

Нині народний оркестр гуцульських народних інструментів – один із улюбленіших крайових самодіяльних колективів, який завжди є бажаним на обласних сценах, повідомили zakarpatpost.net у прес-службі обласної ради.