У православних християн розпочався Різдвяний піст

Пилипівський, або Різдвяний, піст триватиме сорок днів – до 7 січня. Протягом цього часу віруючі не повинні вживати в їжу продукти тваринного походження.

В понеділок, 28 листопада, у православних християн та греко-католиків розпочався Різдвяний піст, який триватиме сорок днів – до 7 січня.

Цей піст ще називають Пилипівським або Пилипівкою, тому що напередодні – 27 листопада — церква відзначає день преподобного апостола Пилипа. Порівняно з Великоднім постом, цей – менш суворий і, можна сказати, більш радісний.

Церква вчить, що під час посту треба утримуватися від м’яса, сиру, коров’ячого масла, молока, яєць, а іноді і від риби.

У понеділок, середу і п’ятницю – сухоїження (навіть без олії). У вівторок і четвер можна споживати олію. У суботу і неділю дозволено також рибу, але після 2 січня рибу заборонено навіть у суботу й неділю.

Під час Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), а також храмових свят теж дозволено рибу, навіть у середу і п’ятницю.

В піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні – горілку, коньяк тощо. Лише у суботу та неділю, а також на свята, дозволяється випити трохи вина.

Протягом посту можна вживати продукти рослинного походження – картоплю та вироби з неї, різного роду супи та каші, консервовані та квашені овочі (помідори, огірки, капусту, тощо), консервовані салати. Загалом пісна їжа повинна бути простою та недорогою.

Якщо з поважних причин (вік, хвороба, вагітність, далека дорога, тяжка праця і таке інше) людина не може постувати, то має звернутися до свого духівника, який визначить послаблення.

Священики нагадують, щопост має бути не лише тілесний, а й духовний. Справжній піст пов’язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ.

tsn.ua