Громадські екологічні організації Закарпаття зібралися за круглим столом

У Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області відбулося засідання Громадської ради неурядових громадських організацій природоохоронного спрямування.

Тварин – під особливу охорону

 На порядок денний було винесено, зокрема, питання щодо погодження для затвердження обласною радою «Регіонального списку тварин, які підлягають особливій охороні на території регіону». Після детального обговорення присутні вирішили погодити до затвердження частину списку, яка стосується хребетних тварин, переліки інших видів тваринного світу будуть доопрацьовані науковцями та винесені на обговорення згодом.

У ході засідання торкнулися й інших нагальних питань, що турбують громадськість: поводження з небезпечними відходами в регіоні, розширення природно-заповідного фонду, затвердження схеми екомережі тощо. Про роботи із вивезення за межі області хімічних засобів захисту рослин та їх фінансування детально розповів начальник відділу раціонального природокористування держуправління Анатолій Поляновський. У своїй інформації також висвітлив стан природно-заповідного фонду Закарпатської області, можливості його розширення та наукову роботу у цьому напрямку. На часі – обговорення схеми екомережі області, адже більше половини районних схем уже затверджено.

Члени громадської ради висловили своє бачення подальшої співпраці держуправління з неурядовими громадськими організаціями природоохоронного спрямування регіону та окреслили орієнтовний план консультацій з громадськістю на наступний рік. Це і проведення конференцій, і видання наукової літератури, організація та проведення інформаційно-просвітницьких заходів з учнівською молоддю тощо.

Про екологічну культуру

Голова Громадської ради, професор УжНУ Степан Поп відзначив низьку екологічну культуру населення, яка зрештою є складовою загальної культури. Свіжою раною на серці є знищений скверик біля університету, який розбили студенти географічного факультету. «Спочатку по молодих деревцях проїхався трактор, що рівняв ґрунт для бетонних доріжок, а згодом випалили прибиральники, спалюючи суху траву і листя, – констатує професор. – Тому таким необхідним є підвищення рівня екологічної освіти, бережливе ставлення та повага до природи з дитячих років має стати невід’ємною частиною життя кожного громадянина». Учасники засідання погодилися із пропозицією держуправління щодо залучення молоді до участі у природоохоронній роботі та до науково-дослідної діяльності, де не обійтися без підтримки громадських організацій. Пропозиції щодо оптимального формату такої роботи повинні надійти від громадських організацій.

Прозвітували про роботу

Представники громадських організацій прозвітували про свою роботу. Спектр діяльності громадських організацій області надзвичайно широкий – це і наукова робота, і просвітницька діяльність. Зокрема, громадська організація «Еко-Екс» (керівник О.Геревич) здійснює просвітницьку діяльність серед школярів міста. Результати є вже сьогодні. Зокрема, вихованці Закарпатського еколого-натуралістичного центру стають учасниками та переможцями конкурсів на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги (В.Лобко) має багато спільних просвітницьких проектів з іншими регіональними організаціями природоохоронного спрямування. Закарпатське відділення Всеукраїнського географічного товариства (керівник С.Поп) займається науковою та видавничою роботою. Зокрема, члени організації разом з спеціалістами держуправління підготували до друку фундаментальну працю «Природно-заповідний фонд Закарпатської області», яка незабаром повинна побачити світ.

Члени Екологічного клубу «Рутенія» та Закарпатської обласної екологоосвітньої організації «Природа» задіяні у розробці наукових обґрунтувань щодо створення нових природно-заповідних територій Закарпатської області. Так, завдяки їх плідній співпраці разом із спеціалістами держуправління лише у минулому році створено 4 ботанічні заказники місцевого значення загальною площею 146,9 га. Чимало вдалося вже зробити й у поточному році: створені ентомологічний та лісовий заказники та тривають заходи щодо створення ботанічного заказника у Тячівському районі.

Учасники зібрання прийняли одностайне рішення про удосконалення спільної роботи громадськості та держуправління, пропозиції щодо її форми готують обидві сторони.

Прес-служба Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області

zakarpatpost.net