Держава припинила платити допомогу при народженні дітей

Матері, які перебувають в декретній відпустці, три тижні не отримують належних їм виплат на дітей. Така ситуація спостерігається в більшості регіонів.

Грошей не отримують і мами-одиначки, і ті, хто виховує дітей у повних родинах. Обурені жінки у деяких містах – Миколаєві. Житомирі, Сімферополі – вже почали виходити на демонстрації.

Вже півтора місяця родина Олени Зеленіної ледь зводить кінці з кінцями. Жінка – у декретній відпустці, чоловікової зарплати вистачає хіба що на скромну їжу для себе та двох маленьких діточок. У холодильнику – суп і квашена капуста. Дитячого харчування, підраховує жінка, лишилося на півдня, а підгузків – на чотири ночі.

“Те, що пелюшки – це не страшно. Страшно, що дітей годувати нічим. Коли маленький приходити з садка і каже, “мамо, я вже ковбаски не хочу, ну бублик хоч купи мені будь ласка”.

Миколаївські мами не отримують соцдопомоги від початку листопада. На їхні рахунки не надходять ані щомісячні 130 дитячих гривень, ані разова допомога при народженні малюків. Із порожніми дитячими тарілками зневірені жінки прийшли пікетувати мерію.

“У нас завжди оплата з 10-ого по 16-те. Зараз 30-те, грошей немає, дітей годувати нічим. Я сама один раз на день їм для того, щоб його хоч грудьми підгодувати”, – розповіла одна із мітингуючих.

В соцзабезі пояснили, що гроші, які платять мамам, вони отримують з держбюджету. Цього року, у квітні, держава вдвічі збільшила разову допомогу при народженні малюків, але грошей з Києва більше не було. Звідси й виник дефіцит. Нині чиновники звернулись до Кабміну.

У свою чергу керівник департаменту праці та соцзахисту Миколаєва Сергій Бондаренко повідомив, що гроші є. “5 млн 452 тисячі були відправлені, і сьгодні-завтра виплати на ваші рахунки будуть надходити”, – запевнив Бондаренко.

Тим часом доведені до відчаю матусі продовжують демонстрації. Кримські матері також вийшли з пікетом в центр Сімферополя. “Якщо раніше було вілла, яхта розкішшю, то тепер буде дитина розкішшю, яку не кожна людина може собі дозволити”, – бідкається одна із мам-одиначок.

В Мінсоцполітики визнали, що коштів на всіх не вистачило, але ситуацію вже виправляють.

Перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага повідомив, що 953 мільйони гривень вже додатково зайшли в регіони і гроші матусі побачать вже днями.

tsn.ua