Закарпатські медичні працівники відзвітувалися

У середу, 30 листопада, заступник керівника краю Іван Качур взяв участь у колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Головне питання порядку денного – підведення підсумків роботи медзакладів області за 9 місяців 2011 року.

За словами заступника начальника управління охорони здоров’я Тетяни Міцьо, у 2011 році основні показники здоров’я населення області – стабільні. Зокрема, рівень народжуваності становить 10,94 % на тисячу жителів (10,90 % – у 2010 році), смертності – 8,65 % (8,72 % – у 2010 році). Таким чином, показник природного приросту населення цьогоріч досяг 2,29  % (2,18 % – у 2010 році). Зменшилася смертність серед немовлят (10,74 %) та кількість випадків материнської смертності (7,47 %). У минулі роки ці показники були вищими, як зазначила Тетяна Міцьо, через вразливість цих груп населення до грипу.

Також особливу увагу акцентовано на онкологічних захворюваннях у жінок, що живуть у сільських населених пунктах. Зокрема, рак шийки матки 3-4 ступеня цьогоріч зареєстровано у 32-ох жінок, що проживають у сільській місцевості. Випадки раку молочної залози 3-4 ступеня зафіксовано у 22-ох мешканок сіл.

Рівень загальної інфекційної захворюваності – стабільний (на 0,4 % нижчий, аніж у 2010 році) Загалом, за підсумками 9 місяців зареєстровано 3225 випадків інфекційних захворювань (без врахування ГРВІ та грипу). Як розповів головний лікар Закарпатської обласної СЕС Володимир Маркович, цього року показник захворюваності грипом на гострими респіраторними інфекціями склав 6897,71 на 100 тисяч населення (85 880 випадків). Незважаючи на настання холодів, значного збільшення кількості хворих наразі не спостерігається. До епідеміологічного порогу Закарпаття поки що не наближається.

Обговорили присутні і захворюваність на СНІД. Головна тенденція – зростання кількості хворих на цю недугу серед заробітчан. В основному, це стосується тих закарпатців, що їздять на сезонні заробітки до східних, південних областей України та в Росію. Про це розповів начальник управління охорони здоров’я Роман Шніцер.

Заступник голови обласної адміністрації Іван Качур, у свою чергу, звернув увагу присутніх на питання реформування медичної галузі:

– Кілька місяців поспіль обласна влада разом зі спеціалістами з СЕС та медиками обстежували стан медзакладів краю, їх роботу. Мушу констатувати: наявна матеріально-технічна база закладів охорони здоров’я у районах нині використовується не ефективно. Належним чином не організована робота персоналу. Це стосується, зокрема, Мукачівського, Рахівського та Хустського районів. Ситуацію потрібно виправляти. Наше завдання – навчитися максимально ефективно використовувати кошти. А цього можна досягнути тільки реформувавши галузь, – резюмував Іван Качур.

Прес-центр ОДА