Закарпаттю загрожує менінгокок

За останній період в Ужгород з’явилися спорадичні випадки менінгококової інфекції. В основному захворіли вихованці навчальних закладів.

Інфекціоністи та працівники СЕС проводять комплекс протиепідемічних заходів, ведуться  бактеріологічні обстеження контактних осіб, виявляються носії інфекції.
 
Відрадно, що за останні 2 роки на Берегівщині випадків захворювання на менінгококову інфекцію не було. Але зважаючи на епідемічну обстановку в Закарпатській області, не виключене її поширення й на нашій території.
 
Менінгококова інфекція – гостра інфекційна хвороба, що зумовлюється збудником (менінгококом) і характеризується такими клінічними проявами: запалення слизової оболонки носоглотки (назофарингіт), мозкових оболонок (менінгіт) і зараження крові (сепсис).
 
Джерелом інфекції є хвора людина, особливо при менінгококовому назофарингіті, яка виділяє збудників протягом 3-4 тижнів, а також бактеріоносії  (тобто особи, які не мають ознак хвороби, але розповсюджують менінгококи, які знаходяться в носоглотці). Хворі з іншими клінічними формами заразні лише в тих випадках, коли збудник є на слизовій носоглотки. Бактеріоносійство може тривати 2-6 тижнів.
 
Механізм передачі інфекції повітряно-крапельний,  при якому збудник виділяється назовні при кашлі, чханні. Максимальна кількість захворювань припадає на лютий-квітень. Хворіють люди різного віку, найчастіше діти до 10 років. Спостерігаються як окремі випадки, так і епідемічні спалахи захворювання в дитячих колективах, гуртожитках, казармах. Періодичність таких спалахів складає 10-30 років.

Прихований період коливається від 2 до 10 днів, у середньому він складає 3-4 дні.

Менінгококовий назофарингіт зустрічається найчастіше. Початок гострий: хворі скаржаться на загальну слабкість, головний біль, закладання носа, нежить. При огляді горла виявляється почервоніння носоглотки, набряк та збільшення мигдаликів. Температура тіла може залишатись нормальною, але здебільшого підвищується температура до 38 градусів і вище. Гарячка триває лише 1-3 дні. Хворі, як правило, почуваються задовільно і швидко одужують. Ніяких специфічних проявів немає. Однак ця недуга може бути початком більш важких форм хвороби, таких як менінгококовий менінгіт та сепсис.

Менінгококовий менінгіт розпочинається раптово: підвищується температура, виникає дуже сильний головний біль та блювання без нудоти. У більшості хворих на 2-5 день з’являється висипка, бувають навіть судоми, частіше у малих дітей. Типова поза хворого – на боці з підведеними до живота колінами і відкинутою назад головою.

Менінгококовий сепсис розпочинається теж раптово. Гарячка досягає 38-39 градусів, виникають й інші ознаки інтоксикації: загальна слабкість, болить голова та м’язи спини і кінцівок, відчувається спрага, блідість. Через 4-6 годин з’являється висипка  неправильної форми і різних розмірів, частіше у вигляді зірочок, переважно на сідницях, стегнах, гомілках, тулуб – різного забарвлення. Характерні також крововиливи в склери, слизову оболонку зіву; маткові, носові, шлункові кровотечі. Часто вражаються суглоби, переважно дрібні. Можуть з’явитися корчі, розлади свідомості, ураження нервової системи. У тяжких випадках хворі втрачають свідомість.

Прогноз при ранньому і правильному лікуванні благополучний.
 
При важких формах та несвоєчасному наданні медичної допомоги можливі випадки смерті. Причиною найчастіше стає набряк головного мозку. Хворі, які перенесли важкі форми менінгококової інфекції, повинні знаходитися під наглядом дільничного лікаря з періодичними консультаціями невропатолога, психіатра, окуліста.

Але найбільш небезпечні в підтримці епідемічного процесу є носії і хворі із легкими формами недуги, які заражають удвічі  більше людей. Такі форми, як правило, не діагностуються через надзвичайну схожість із іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями.
 
Важливе раннє виявлення та ізоляція хворих і носіїв. Для профілактики епідемічного менінгіту потрібна санація носоглотки. Не слід займатися самолікуванням, слід якомога швидше звернутися до спеціаліста. Обов’язкова госпіталізація в інфекційне відділення. Пам’ятайте, що вчасно надана медична допомога збереже ваше здоров’я і навіть життя.

Газета “Берегово”

mukachevo.net