При спробі зустрітись з Януковичем в Ізраїлі, Мельниченка затримали

30 листопада ізраїльська поліція на вимогу українських спецслужб затримала екс-майора Держохорони Миколу Мельниченка. Про це УНІАН повідомив сам Мельниченко.

Підставою для затримання екс-майора, за його словами, стало оголошення його у розшук через Інтерпол на вимогу СБУ. Однак через деякий час його відпустили.

“Я забронював номер у готелі “Девід цитадель”, де зупинився Янукович (під час державного візиту до Ізраїлю – 24), а також повідомив чергового готелю про час свого прибуття. Коли я приїхав і вийшов з автомобіля, мене вже чекали, мене оточила група з 15 осіб, один з яких представився поліцейським і сказав російською мовою, що його звати Діма. Він повідомив, що на запит української сторони для з’ясування всіх обставин мене доставляють у відділок єрусалимської поліції на три години або в разі потреби – на 48 годин”, – розповів Мельниченко.

“У відділку слідчий Арія Малька сказав, що його дії обумовлені запитом українських спецслужб. Поліцейські поцікавилися, чи маю я зброю, я запропонував, аби вони самі перевірили, вони так і зробили, нічого, звісно, не знайшовши. Слідчий запитав, чи вчиняв я якісь злочини в Україні. Я йому пояснив, що проти мене було сфабриковано кримінальну справу в Україні. При цьому я помітив у нього на столі запит з вимогою української сторони щодо мого арешту та екстрадиції в Україну”, – повідомив екс-майор.

За його словами, після кількагодинного перебування у відділку поліцейський вибачився і повідомив, що поліція Ізраїлю жодних претензій до нього не має.

Як пояснив Мельниченко, він мав намір передати Януковичу “важливі документи, які б допомогли суттєво знизити рівень корупції в Україні, повернути державі десятки мільярдів украдених коштів, а також викрити “перевертнів” у спецслужбах”.

Про свій намір екс-майор, за його словами, повідомив заздалегідь близьке оточення Президента.

Нагадаємо, проти Мельниченка було порушено кримінальну справу за розголошення державної таємниці, перевищення службових повноважень і використання підроблених документів.

29 липня 2011 року Апеляційний суд Києва залишив у силі рішення Печерського районного суду Києва про поновлення кримінальної справи проти Мельниченка.

Справа надійшла в СБУ, досудове слідство поновили. 23 вересня 2011 року слідчий СБУ виніс постанову про оголошення екс-майора в розшук, з 14 жовтня він перебуває в міжнародному розшуку.

Шевченківський районний суд Києва 18 жовтня 2011 року постановив арештувати Мельниченка у зв`язку з ухиленням від слідства.

Пізніше сам Мельниченко заявив ЗМІ, що перебуває в Ізраїлі.

karpatnews.in.ua