Профессор Михайло Тиводар, видатний громадський діяч та знаний етнограф святкує 75 років

В обласній науковій бібліотеці відбувся святковий вечір з нагоди 75-річчя Михайла Тиводара, професора кафедри історії Cтародавнього світу і Cередніх віків Ужгородського національного університету, видатного громадського діяча, найвідомішого закарпатського етнографа.

Видатного ювіляра прийшли привітати колеги і студенти, письменники та журналісти, друзі та рідні. Михайло Тиводар розповів про свій непростий життєвий і професійний шлях. Виданий вчений також представив свої відомі праці, серед яких «Закарпаття: народознавчі роздуми», «Етнологія», «Життя і наукові пошуки Федора Потушняка», «Етнографія Закарпаття».

До слова, як згадували колеги, дослідженням рідного краю Михайло Тиводар зацікавився з легкої руки улюбленого викладача Ф.Потушняка, про якого згодом напише книжку. Саме під керівництвом Федора Михайловича молодий студент із Тячівщини написав свою першу наукову роботу «Народне весілля українців Закарпаття», що була першою дипломною з етнографії в Ужгородському університеті.

Нині Михайло Тиводар викладаєв Ужгородському Національному університетіта працюєнад власними дослідженнями. Готує до друку історичний нарис про рідне село Бедевля, який має побачити світ наступного року. У планах і видати книжку про буремні події кінця 80-х -початку 90-х, в яких Михайлові Тиводару довелося брати безпосередню участь.

Привітав винуватця свята давній приятель та земляк Михайла Петровича — знаний хормейстер Петро Сокач. Ансамбль під його керуванням подарував ювіляру кілька вокальних композицій. Теплі згадки ювіляру дарували колеги Дмитро Данилюк, доктор історичних наук, професор, Ігор Ліхтей, кандидат історичних наук, доцент, журналіст Олександр Гаврош, керівник видавництва «Гражда» Іван Ребрик та ін.

Прес-служба УжНУ