Закарпатський вибір. Прогнози політологів

Україна стоїть на порозі парламентських виборів. 17 листопада Верховна Рада ухвалила Закон «Про вибори народних депутатів».

Втім, основні політичні сили вже давно негласно розділили виборчі округи й починають добиватися прихильності потенційних виборців. На Закарпатті за омріяні депутатські мандати, наймовірніше, змагатимуться по п’ять-шість представників від кожної помітної політичної сили. Звісно, найвпевненіше на стартових позиціях почуватимуться кандидати від правлячої партії.

Експерт Центру полінгових досліджень Олександр Коваль вважає, що вибори-2012 пов’язані з двома чинниками.

«Найважливішою у цих виборах є, по-перше, наявність ресурсної бази — така є в достатній кількості у груп Балоги, Ледиди, Мошака і деякою мірою може спустошити свої «засіки» група Кеменяша та спробує затягнути паски нове політичне обличчя — Деркач із Хустщини (якого умовно можна зарахувати до групи Ледиди). Щодо інших потенційних кандидатів, то це, звичайно, для Ужгорода — Ратушняк і Жолтані, для Берегівщини — Ковач і Гайдош, для Рахівщини — Климпуш та Андрусяк. Перед трьома базовими групами стоїть водночас і кілька дилем: а) кого взяти з «лідерів думок» до себе в команду; б) з кого сформувати штаб; в) як би не зійтися в двобої з іншими «карпатськими ведмедями»? Звідси випливає і другий чинник — де взяти команду результативних професіоналів, яких що в Києві, що в Москві, що в Закарпатті можна порахувати на пальцях одної руки. У Сергія Мошака та Віктора Балоги, судячи з останніх медіа-месиджів, достатньо і ресурсів, і результативних професіоналів. Також відчувається, що намагається доформувати свою команду і очільник Закарпатської ОДА Олександр Ледида».

Від Партії регіонів на майбутніх виборах за місце у парламенті боротимуться впливові та рейтингові фігури: Олександр Ледида, голова Закарпатської ОДА; Сергій Мошак, народний депутат України; Степан Деркач, депутат Закарпатської обласної ради; Іван Качур, заступник голови Закарпатської ОДА; Михайло Шелевер, голова Тячівської райдерж¬адміністрації; Іван Бушко, заступник голови Закарпатської ОДА.

Список претендентів на депутатство від «Єдиного центру» також є досить передбачуваним: Віктор Балога, міністр МНС; Василь Петьовка, народний депутат України; Іван Балога, голова обласної ради; Михайло Ланьо, депутат Закарпатської обласної ради; Ігор Кріль, народний депутат України; Володимир Смоланка, депутат обласної ради, головний лікар обласного центру нейрохірургії та неврології.

Політолог Павло Білак переконаний, що, як і усюди, в нашій області кількість бажаючих потрапити до Верховної Ради через мажоритарні округи значно переважає кількість зарезервованих для області мандатів.

«Ситуація цікава тим, що в Закарпатській області є де-факто дві партії влади, кожна з яких може висунути потужних кандидатів у кожному з округів. Думаю, чутки про співпрацю «ЄЦ» та ПР на виборах мають під собою якусь реальну основу, якісь попередні домовленості, ПР та «ЄЦ» і справді узгодять кандидатури в кожному окрузі, щоб уникнути непотрібної конкуренції, розпорошення зусиль та зайвих витрат. Щодо кандидатів від опозиції та незалежних кандидатів, то за умов злагодженої співпраці «регіоналів» та «ЄЦ» у них дуже невисокі шанси на перемогу. Адже якщо ПР та «ЄЦ» можуть легко маневрувати і раціонально розподіляти виборчі ресурси між округами, то в опозиції і ще більшою мірою в незалежних кандидатів такої можливості немає. Проте не варто списувати з рахунків кількох рейтингових незалежних кандидатів І в першу чергу, того ж Сергія Ратушняка. Їхні шанси значно зростуть, якщо влада не зможе впоратися з негативними тенденціями в економіці. За умов погіршення економічної ситуації та соціальних стандартів будь-який зв’язок із ПР матиме для кандидатів різко негативний ефект, що створюватиме можливості для опозиційних і незалежних кандидатів».

Від партії «Батьківщина» у Закарпатті балотуватимуться: Олександр Кеменяш, народний депутат України; Андрій Сербайло, заступник голови обласної ради; Іван Курах, депутат Закарпатської обласної ради.

«Нашу Україну» на майбутніх виборах до парламенту представлять народний депутат України Станіслав Аржевітін та народний депутат Віктор Тополов.

Крім Сергія Ратушняка, з потенційних незалежних кандидатів можна назвати: Геннадія Москаля, народного депутата України; Віктора Медведчука, українського політика; Віктора Русина, начальника УМВС у Закарпатській області; Андрія Стрижака, суддю Конституційного суду України; Григорія Суркіса, підприємця, політика, президента Федерації футболу України; Пийтера Чабу, депутата Закарпатської обласної ради.

За неперевіреною інформацією, чинна влада буде підтримувати трьох кандидатів від «ЄЦ» та трьох від Партії регіонів. У таборі «регіоналів» рішення прийматимуть Олександр Ледида та Сергій Мошак. Як саме вони домовляться з політичними опонентами — покаже час.

Олесь Тодорів, Закарпатське інформаційне агентство, РІО

karpatnews.in.ua