“Свинячий” грип-мутант українцям не загрожує – МОЗ

В українському Центрі грипу та ГРВІ Центральної СЕС МОЗ вважають, що інформація про новий штам “свинячого” грипу, від якого не рятують жодні щеплення, – чергова страшилка.

За словами вітчизняних фахівців, такого вірусу немає в природі, пише Сегодня.

“Якби і справді з’явився новий штам, то ми були б одними з перших у країні, хто про нього дізнався, – каже завідувач центру Андрій Олександрин.

Фахівець переконує, що СЕС регулярно перевіряє повідомлення від всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), а на їхньому сайті в першу чергу з’явилася б інформація. Але поки ніхто не повідомляв про мутований “свинячий” грип.

Цього року в Україні очікують, що буде циркулювати три штами – “брісбен”, “перт” і “каліфорнійський”. За даними центру грипу, в нашій країні є випадки захворювання першими двома. Але там не виключають, що вже є особи, які заразилися “каліфорнійським”.

Наразі в Україні на грип та ГРВІ вже захворіло 197 000 осіб. Але епідеміологічний поріг перевищено лише в Луганській області і тільки за рахунок ГРВІ. За прогнозами, цього року великої епідемії бути не повинно, а пік її очікують в середині грудня-початку січня.

tsn.ua