Кому віддати три тонни бронзи у формі Леніна?

Переплавити пам’ятник Леніну дозволила ще попередня каденція Ужгородської міськради. Депутати, безкоштовно передали його місцевій греко-католицькій громаді. Та як тільки про уцілілого Леніна дізналися комуністи – почали вимагати його повернення, навіть прокуратуру до цього залучили.

Зараз мер пропонує комуністам заплатити 75 тисяч євро за бронзового вождя.

Парафіяни просили металобрухт для створення монументу єпископу Андрію Бачинськму – у 18 столітті саме завдяки його зусиллям створено окремо Мукачівську єпархію УГКЦ, семінарію та бібліотеку. Тому і отримали три з половиною тонни бронзи у формі Леніна, котрі й так планували переплавити.

Та як тільки про уцілілого Леніна дізналися комуністи – почали вимагати його повернення, за вимогою прокурора міста створили комісію, до котрої ввійшли відповідні фахівці, скульптори, художники, які мають визначити вартість цього пам’ятника. А вартість його, за попередніми даними, становить приблизно 75 тисяч євро.

Але закарпатські комуністи хочуть Леніна задурно, бо впевнені – у 1991-ому скульптуру демонтували незаконно. Відмовляються навіть від фінансової допомоги братів за ідеологією з Луганська. Хоча тамтешні ліві пропонують мільйон гривень за ужгородського Леніна, щоправда, за умови, що він переїде до Луганська. Ужгородські комуністи свого Леніна хочуть залишити собі – і навіть знову встановити його у місті.

Питання полягало у тому, щоб його встановити десь у парку, але це треба обговорити з громадою. Я думаю, не лише пам’ятник Леніну, а й іншим вождям, можна би було зробити таку алею скульптур», – пояснив «Погляду на тиждень» (http://tv.zik.ua) мер Ужгорода Погорєлов.

rionews.com.ua