Українських дітей у дитсадках годують простроченими продуктами

Встановлених норм харчування не дотримувалися в жодному з перевірених закладів.

Директори шкіл наживаються на харчуванні дітей В українських садочках, школах, лікарнях, інтернатах та будинках дитини дітям готують їжу з низькосортних і низькокалорійних продуктів.

Про це повідомив Уповноважений президента України з прав дитини Юрій Павленко. За його словами, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України спільно з Генеральною прокуратурою України провели перевірки та аналіз харчування в навчальних закладах країни.

Павленко повідомив, що за результатами перевірок захисту прав дітей та охорони їх життя і здоров’я, органами прокуратури “порушено 515 кримінальних справ, внесено 2,5 тисячі документів реагування. До дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 4 тис. службових осіб, з них 700 осіб – із СЕС”.

За словами Павленка, через недостатнє фінансування з місцевих бюджетів в жодному з перевірених закладів не дотримувалися встановлених норм харчування. Дитячий раціон був складений з дешевих, низькосортних і малокалорійних продуктів. Крім того, як він зазначив, не було організовано дієтичне харчування дітей з хронічними хворобами.

“Дуже часто зазначалося використання продуктів після закінчення терміну їх реалізації, без супровідної документації та сертифікатів відповідності, а в більшості регіонів директори шкіл зобов’язували батьків вносити доплату за харчування дітей”, – зазначив Павленко.

Павленко зазначив, що за результатами перевірок він звернувся до Кабінету міністрів і обласних державних адміністрацій з проханням посилити контроль за вживанням дітьми якісних і безпечних продуктів, з дотриманням санітарно-гігієнічних норм і державних стандартів.

Раніше Юрій Павленко заявив, що дитсадочки, школи, інтернати та дитбудинки незаконно економлять на харчуванні дітей.

tsn.ua