Ветерани Закарпаття: реалії сьогодення

У ветеранському русі важливим був п’ятий з’їзд Організації ветеранів України, зауважив у звітній доповіді голова Закарпатської обласної організації ветеранів України І.Ю. Бігунець, який став поворотною віхою у діяльності первинних ветеранських організацій.

На загальнодержавному рівні відзначено 65- річчя визволення Закарпаття Червоною Армією та Перемогу нашого народу у Великій Вітчизняній війні, проведено естафету визволення краю, яка стартувала на Яблунецькому перевалі і пройшла через населені пункти області та завершилася у м. Ужгороді, а гільзу із землею з місць боїв урочисто передано Президенту України. У підготовці та проведенні цих заходів активно працювали всі ветеранські організації області.

   Президія обласної ради здійснювала роботу по укладенню угод про співпрацю з державними структурами, господарськими керівниками з питань підтримки ветеранів усіх рівнів. Так, Мукачівська районна рада (голова І.Д. Качур), Виноградівська (голова В.П. Ковачик), Іршавська (голова Д.М. Білинець), Міжгірська (голова Я.Й. Ковалишин) та інші уклали угоди з головами селищ та сіл, керівниками підприємств, установ і організацій села, і як результат, ветерани, пенсіонери одержують від них належну підтримку і допомогу. Саме з цих районів надходить менше скарг та нарікань.

Основним доходом для проживання пенсіонера є пенсія. У той час як ціни зростають на все без винятку, боротьба за виживання ветеранів та пенсіонерів  повинна бути і надалі в центрі уваги ветеранської роботи.

Як може вплинути ветеранська організація  на ці процеси ?

На наше переконання, – сказав далі І.Ю Бігунець, – первинні організації повинні визначити коло осіб, які мають присадибні, городні та дачні ділянки і за станом здоров’я не мають можливості їх обробляти, вирощувати картоплю, овочі для самозабезпечення. Взяти над ними шефство і допомогти їм в їх утриманні.

На особливий контроль слід взяти одиноких, лежачих та тих, хто одержує мінімальну пенсію або соціальну допомогу з тим, щоб періодично ініціювати клопотання   перед державними структурами, керівниками підприємств про надання їм матеріальної допомоги, згідно прийнятої програми ”Турбота“ та інших програм.

За звітний період певний досвід у цьому набуто Мукачівською, Виноградівською, Хустською, Іршавською районними радами, Ужгородською, Берегівською, Чопською міськими радами. Варто їх досвід впроваджувати іншим ветеранським організаціям. Добрим прикладом служать ветеранські організації ГУМВС (голова В. М. Отовчиць) та залізничників, яку очолює член нашої ради Я.Я. Сизий.

  Вдалою формою є проведення співбесід та обстежень житлово-побутових умов. Ними охоплено понад 130 тисяч членів організацій, а це біля 55 відсотків. Керівники ветеранських організацій спільно з органами влади, спонсорами прагнули вирішити проблеми, що їх турбують. Найбільш характерні – це біля 30 тисяч прохань щодо поліпшення пільгового перевезення пенсіонерів у міському та приміському транспорті. Чимало нарікань дітей війни з приводу невиконання Закону України ”Про соціальний захист дітей війни“, у частині доплати до пенсій  30 відсотків, а тому значна частина з них поневіряються по судах, де одним виплачують, іншим ні. На жаль, на ці процеси вплинути не можемо, оскільки лише суди можуть вирішувати ці питання.

Чи не найбільше прохань, звернень надходить від пенсіонерів про надання матеріальної підтримки. Ветеранські організації для цієї мети коштів не мають, тому часто приходиться вишукувати спонсорів, та і їх з кожним роком стає все менше.

У доповіді та у виступах на конференції відзначалося, що центр  ваги перенесено у первинні, цехові організації, як цього вимагало рішення У з’їзду Організації ветеранів України. Мова йде про створення належних умов праці. Нині працює  457  первинних організацій, під час звітно-виборної кампанії утворено 14 нових. Серед голів – 46  є депутатами сільських рад, 8 селищних, 1 міської, 5 районних рад, 47  членів виконкомів, 6 заступників голів  сільських і селищних рад, 247  забезпеченні робочими місцями, службовими телефонами. Більшість із них мають вивіски, визначені дні і години прийому ветеранів. Це відрадно, але тут нам ще треба зробити значно більше.

В первинних організаціях утворено  263  цехові та вуличні організації. Обрано членами рад первинних  організацій 2960 чоловік, серед них  188 ветеранів війни, 1469 ветеранів праці, 954  дітей війни,  95 ветеранів Збройних сил і силових структур,  254 пенсіонери.  126 голів первинних організацій обрано вперше.

Керівництво первинними організаціями здійснюють 4 міські та 13 районних рад ветеранів. Звітно-виборні конференції проведено в усіх міських і районних радах.  У  2  радах обрано нових керівників, це у м. Мукачеві – І. І Фаринич., Свалявському районі – М. В. Канчі.

    Проведено обмін членських квитків, конкурс на кращу первинну організацію на обласному рівні. Зараз на обліку є 222051 членів організації, серед них  5289 ветеран війни, 57734 ветерани  праці, 92090 дітей війни, 2238 ветеранів Збройних сил і правоохоронних органів,  64708 пенсіонерів. У порівнянні з 2007 роком кількість членів організації зменшилася. 0бласною радою  забезпечено актив та інвалідів війни мобільними телефонами, а інвалідам війни на ці  телефони з обласного бюджету перераховуються кошти за користування ними. Органи влади видали для цієї категорії людей з різних форм фінансування фінансову допомогу 10460 чоловік на суму 3,1 мільйона гривень. Фермерами надана безкоштовно 80 тон  картоплі та 5 тон яблук. Фірмою «Барва» – харчові пакети на 3 тисячі чоловік на суму 150 тисяч гривень. Таку практику    нам слід продовжувати.

    За звітний період ми намагалися дійти до кожного ветерана, пенсіонера у вирішенні їх проблем. Чи все зроблено? Далеко не все. І це через те, що починаючи з 2009 року у світі і у нашій країні почались кризові явища, що негативно позначилися на фінансовому стані, а відповідно і на соціальних складових кожної людини, особливо на незахищених верствах населення. На жаль, є спритники, які встигають побувати у різних владних структурах, а є й такі, котрим живеться важко, але вони нікуди не звертаються. Тут потрібно об’єктивно і зважено підійти до цих питань.

    Комісія обласної ради з питань соціально-побутового та медичного забезпечення (голова В.М. Рішко), комітет ветеранів праці, дітей війни (голова В.Ф. Сможаник) спільно з органами соціального захисту, охорони здоров’я, товариства Червоного Хреста вживали заходи щодо забезпечення ветеранів війни, праці, людей похилого віку санаторно-курортним оздоровленням та здійснення зубопротезування. В цьому році перебуває на черзі  для санаторно-курортного оздоровлення 1519 ветеранів війни та 2186 ветеранів праці, із них забезпечено 406 ветеранів війни та 32 ветерани праці. В минулому році було оздоровлено відповідно 759 та 75 чоловік.
Не виконується законодавство України щодо санаторно-курортного оздоровлення через брак коштів. Так, Виноградівська райрада за домовленістю з Президентом Всеукраїнського молодіжно-громадського об’єднання ”Діти і молодь“ щорічно оздоровлює до 20 ветеранів у санаторії ”Теплиця“, Берегівська міська рада щорічно оздоровлює до 100 ветеранів у мінерально-термальному комплексі ”Закарпаття» за 50 відсотковою знижкою.

    Для забезпечення автомобілями на черзі перебуває 1565 інвалідів. У 2010 році за рахунок коштів  державного бюджету вручено 29 автомобілів та  4 автомобілі по гуманітарній лінії. В цьому році за державний бюджет не вручено жодного автомобіля, а через гуманітарну – 6 автомобілів. Такими темпами ветерани будуть забезпечені не скоро, а значна частина до своєї черги не доживе.

    Обласна рада намагалася вплинути і на вирішення ремонту житла і квартир інвалідів війни. У нинішньому році здійснено ремонт житла  47  особам на суму  523, 4 тис. грн. Зараз 19 територіальними центрами взято на облік 23516 осіб, які потребують соціального обслуговування та надання соціальних послуг (одинокі, непрацездатні). У цьому році обслужено 9883 особи, а у стаціонарних відділеннях –  221, у відділеннях для тимчасового проживання – 52 особи. В їдальнях, які знаходяться при територіальних центрах, харчувалися 721 ветеран, пенсіонер.

    Проблемним залишається питання створення хоспісних відділень. На сьогодні такі відділення є у Мукачеві на 20 ліжок та Виноградові на 10 ліжок. Гостро потребують цього у кожному районі, або хоча б палати для хоспісного тривалого перебування хворих.

Чи не найболючішим питанням залишається забезпечення ліками в лікарнях, пільгове за рецептами лікарів та можливості придбання їх у сільській місцевості. Нині практично нічого не зроблено для розширення мережі державних аптек. Навпаки йде їх скорочення. Нині у об’єднанні ”Фармація“ залишилося  20 аптек, а у Міжгірському, Берегівському, В.Березнянському та Перечинському районах їх немає. Чим лікуватися пенсіонеру, який одержує мінімальну пенсію. А у приватних аптеках, які ростуть, як гриби після дощу, ціни непомірні. Ще гірше становище на селі. Навіть в м. Ужгороді діє одна ветеранська  аптека, і то на окраїні, у міській лікарні. На наші звернення до мерії міста про створення ще однієї аптеки в центрі міста, до цього часу питання  не вирішується.

    Покращенню соціального захисту ветеранів та пенсіонерів сприяє розгорнутий рух волонтерів, голова центру обласної ради О.М. Химич. Зараз в області  779 волонтерських осередків, в т.ч.  385 ветеранських та  394 молодіжні. В області діє 936 організаторів та 2371 пенсіонер-волонтер і 3398 молодіжних волонтерів. Заслуговують доброго слова всі волонтери.

    Популярними залишаються уроки мужності, що організовуються у школах та ВУЗах. На них присутні живі учасники подій Великої Вітчизняної  та інших воєн, які своїми виступами вносять корективи у знання учнів і студентів, оскільки навчальні програми та підручники не завжди правдиво висвітлюють події тих далеких років. За ініціативи О.Г. Самойловича випущено збірник ”Час обрав нас“, в якому подано  50 публікацій про воїнів Радянської Армії, Чехословацького корпусу Людвіка Свободи, закарпатських добровольців, партизан та підпільників з передмовою голови облдержадміністрації О.О.Ледиди та голови облради І.І.Балоги.
     Доповідач І.Ю.Бігунець зазначив, що ветеранські організації повинні стати координаторами і організаторами виконання законів України щодо соціального, правового, економічного захисту ветеранів усіх рівнів, людей похилого віку. Адже згодом ветеранські організації відзначатимуть  25-річчя їх утворення. Слід буде провести урочисті пленуми, по  можливості надати допомогу тим членам організації, які цього потребують.

Виступаючі, голови Виноградівської райради ветеранів В.П.Ковачик, ради ветеранів залізничників області Я.Я.Сизий, Мукачівської райради ветеранів І.Д.Качур, Міжгірської – Я.Й. Ковалишин, Перечинської – М.І.Микович та голова первинної організації ветеранів с. Довге Іршавського району А.Й.Надь говорили про занепад села, згортанням інфраструктури, зубожіння простих людей, які не можуть прожити за мізерну пенсію. Вони звернули увагу на актуальні проблеми та шляхи їх вирішення, побажали успіхів новообраному  складу обласної ради організації ветеранів.

Голову комітету ветеранів війни обласної ради О.Г. Самойловича хвилює і обурює спотворення героїзму нашого земляка, Героя Радянського Союзу Степана Вайди із села Дулова Тячівського району в обласних ЗМІ, виданнях колишнього міського голови міста Ужгорода Е.І.Ландовського. Ветеранів болить той факт, що такі писаки безжалісно рвуть зв’язки між старшими і молодшими поколіннями. Та навіть у таких складних умовах вони висловили ряд слушних порад та пропозицій, аби лише до їхніх побажань   прислухалися керманичі області.

На конференції також виступили заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації В.І.Микулець, голова медико-соціальної комісії ради організації ветеранів України С.В.Яременко та заступник голови облдержадміністрації В.О.Приходько.

Прийнято постанови про визнання роботи обласної ради задовільною та затверджено звіт ревізійної комісії.

Делегати одноголосно обрали головою ради Закарпатської організації ветеранів України І.Ю.Бігунця, його заступником І.Ф.Жигана та М.М.Чейпеша, а також делегатів на УІІ з’їзд організації ветеранів України.

Василь Гутник

karpatnews.in.ua