БЮТ і НУНС залишили залу засідань Ради

Депутати з фракцій БЮТ і НУНС залишили зал засідання Верховної Ради на знак протесту проти повторного арешту екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Перед тим як опозиціонери вийшли із зали, голова фракції БЮТ Андрій Кожем’якін виступив з трибуни із заявою від імені обох фракцій.

Він поінформував колег про те, що засідання погоджувальної ради лідерів фракцій завершилося безрезультатно.

Зокрема, з його слів, представники більшості відмовилися виконати вимоги опозиції з розгляду законопроекту, що встановлює одержання вигоди умовою відповідальності державних службовців за перевищення влади.

“8 грудня влада зробила безпрецедентний за своєю абсурдністю і протизаконністю вчинок, можна сказати просто провокацію: прийняла рішення про повторний арешт Юлії Тимошенко, яка і без того за ґратами”, – заявив він.

Кожем’якін звинуватив владу в тому, що вона бореться з опонентами сталінськими методами, і назвав неприпустимим проведення судового засідання в камері СІЗО, в якій утримують екс-прем’єра.

“Владі наплювати на європейські цінності, про які вона говорить так багато за кордоном, їй плювати на цінності людські. У неї одна мета – знищити Тимошенко не тільки морально, а й фізично. Вчорашнє рішення “Лук’янівського суду” спрямоване на знищення не лише лідера опозиції , прийняте напередодні доленосного саміту; це рішення влади свідомо вбило європейську перспективу України”, – додав депутат.

Кожем’якін заявив, що його політсила продовжуватиме боротися за звільнення Тимошенко.

Після виступу Кожем’якіна депутати від БЮТ, які блокували трибуну разом з парламентаріями з Партії регіонів, відійшли від неї.

Після цього обидві фракції опозиції залишили зал.

Як повідомляли Ukranews, 6 грудня Рада не розглянула жодного з питань порядку через блокування трибуни і президії депутатами фракції БЮТ. Вони вимагали розглянути декриміналізацію статті, за якою засуджено Юлію Тимошенко.

8 грудня бютівці знову заблокували трибуну. На погоджувальній раді фракція БЮТ висунула три вимоги, які дозволять відновити роботу Ради. Вони вимагали припинити суд над Тимошенко в СІЗО, звільнити її і декриміналізувати статтю, за якою її засуджено. Фракції не дійшли згоди. Трибуна, як і раніше, була заблокована бютівцями, які заявили, що відступати не мають наміру. Регіонали заявили, що не мають наміру розблоковувати трибуну силовими методами, проте і на поступки бютівцям не пішли.

Сьогодні депутати з фракції Партії регіонів заблокували трибуну і президію Ради, не дозволивши БЮТ і НУНС перешкодити відкриттю ранкового пленарного засідання.

ukranews.com