В Ужгороді вакансій втричі менше, ніж претендентів

Сьогодні на черговій сесії Ужгородської міської ради депутати прийняли Програму сприяння зайнятості населення м. Ужгорода на 2012-2013 рік.На ринку праці необхідно активізувати роботу по використанню можливостей служби зайнятості, зокрема: 

• працевлаштувати 1890 осіб в т.ч. :
– за рахунок надання дотацій роботодавцям -130 осіб;
– за рахунок організації власної справи – 41 особа;         
• залучати до оплачуваних громадських робіт 420 осіб;
• забезпечити проходження професійної підготовки та підвищення
кваліфікації 320 осіб – у 2012 році та 330 осіб – у 2013 році ; 
• забезпечити надання інформаційно консультаційних    та профорієнтаційних
послуг 29400 осіб – у 2012 році та 31200 – у 2013 році;
• сприяти соціальному захисту безробітних у пошуковий період шляхом виплати допомоги по безробіттю.
  
Загалом,  станом на 1 жовтня 2011  року,  всіма суб’єктами господарювання в місті створено 3469 нових робочих місць, в тому числі: 1059 робочих місць – для працевлаштування працівників у юридичних осіб, 1927 робочих місць    – для працевлаштування найманих працівників у фізичних осіб – підприємців, 483  робочих місць –  для фізичних осіб,  які зареєстрували підприємницьку діяльність.
 
Завдяки встановленню партнерських стосунків,  врахуванню інтересів роботодавців,  наданню відповідних соціальних послуг роботодавцям на нинішньому етапі    економічного розвитку м.  Ужгорода,  міський центр зайнятості   станом на 01 листопада 2011  року володів інформацією про 525 вільних робочих місцьна підприємствах, установах, в організаціях, в т.ч. за робітничими професіями – 335  робочих місць,  посади службовців – 161 робочих місць,  та    місця,  які не потребують спеціальної підготовки – 29.
 
Найбільше працівників потребують підприємства обробної промисловості,оптової і роздрібної торгівлі,  діяльність транспорту та зв’язку,  операції з нерухомим майном, надання комунальних та індивідуальних послуг,  освіти, діяльності готелів та ресторанів.
 
В результаті ділових відносин з роботодавцями, постійного оновлення бази даних про вільні робочі місця та вакантні посади, навантаження на одне робоче місце за останній період    складає 2  особи на 1  робоче місце.  Із загальної кількості вакансій, які були подані 723 роботодавцями м. Ужгорода за 10  місяців 2011  року  – 3539  вакансій.   Переважна кількість вакансій,  а саме 2455  із заробітною платою від мінімальної до середньої заробітної плати регіону. Середня тривалість укомплектування вакансій протягом січня- жовтня становить –  15 календарних днів. Нашими пріоритетами є адресність послуг – перш за все, чітко визначається щодо кола інтересів роботодавців та безробітних та,  виходячи з цього,  центр зайнятості пропонує конкретні послуги, спрямовані на  їх позитивне вирішення. Всього протягом 10  місяців 2011  року на обліку в міському центрі зайнятості перебувало 3859  незайнятих трудовою діяльністю громадян,  з яких 2418 осіб мали статус безробітного..
 
За сприянням міського центру зайнятості за десять   місяців 2011 року працевлаштовано 1659 осіб.  Із числа працевлаштованих 110  безробітних знайшли роботу    шляхом отримання роботодавцями дотацій на створення додаткових робочих місць,  отримали одноразову допомогу для організації
 
підприємницької діяльності – 35  осіб.  Одним з основних напрямків роботи центру зайнятості є робота по захисту прав найманих працівників.
 
Роз’яснення питань трудового законодавства,  переваг    роботи в офіційному секторі економіки сприяє легалізації найманої робочої сили. Тільки в цьому році офіційно зареєстровано 1927  трудових угод між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками. 
Як тимчасовий захід, що сприяє зняттю напруги на ринку праці, в місті продовжується робота по організації та проведенню    оплачуваних громадських робіт. В цих роботах взяли участь 340 безробітних, в тому числі за кошти підприємства – 69 осіб, за рахунок коштів Фонду  – 211 безробітних.
 
Для їх організації із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття було використано 207,8 тис. грн. 
 
Сьогоднішній ринок праці висуває більш високі вимоги до робочої сили, тому все більшого значення набуває професійне навчання безробітних. 
 
З метою підвищення конкурентноздатності безробітних на ринку праці проводиться навчання за новими професіями та підвищення кваліфікації за вже    наявними професіями.   Протягом десяти місяців за рахунок коштів Фонду сприяння зайнятості навчалися 286  осіб,  в т.ч.  організовано стажування 78  безробітних за професіями:  столяр,  швачка,  кетельник, сортувальник, секретар керівника, бухгалтер, перекладач.
 
 На виконання заходів міської Програми сприяння зайнятості населення на 2011  рік розпорядженням міськвиконкому від 05.01.2011  року № 7 „Про бронювання робочих місць на підприємствах,  організаціях установах для працевлаштування соціально-незахищених категорій громадян”,  заброньовано на 11 підприємствах  12  робочих місця.
 
У січні-жовтні на обліку перебували 694  особи,  які підпадають під п’ятивідсоткову квоту.  Працевлаштовано протягом 10  місяців 151  особу,  із числа соціально незахищених громадян,  в т.ч.  9 –  на заброньовані робочі місця, 36  осіб з обмеженими фізичними можливостями.  Неповнолітніх перебувало 40  осіб,  працевлаштовано 7  осіб.  Діти –  сироти:   звернулись та працевлаштовані 3 особи, в т.ч. 1 особа  на заброньоване робоче місце.  
    
З метою психологічної підтримки громадян, які тимчасово залишились без роботи,  активізації їх власних зусиль та впевненості в собі в період пошуку роботи,  спеціалістами центру зайнятості проводяться профорієнтаційні заходи,  масові та цільові семінари,  на яких безробітним надаються послуги психолога,  корисні поради для співбесіди зроботодавцями,  розвиваються можливості та перспективи для самостійного працевлаштування.
 
Загалом з початку року проведено 665 активних масових заходів, в яких взяло участь 22713  осіб, в тому числі 19154  особи із числа    зайнятого населення та 3559 осіб із числа  незайнятого населення. 
 
Організація проведення семінарів, ярмарок вакансій, круглих столів, в яких безпосередню участь беруть керівники підприємств,  установ та організацій міста,  представники кадрових служб,  фізичні особи,  які використовують найману працю,  фахівці служби зайнятості та незайняті трудовою діяльністю громадяни,  надає можливість спільними зусиллями
вирішувати проблеми працевлаштування та кадрового забезпечення.

Аліса Квич

mukachevo.net