Ужгород має нову програму реконструкції міського освітлення

Загалом на засіданні XI сесії міської ради VI скликання, на порядок денний якого було винесено більше вісімдесяти питань, затвердили близько тридцяти програм соціально-економічного розвитку міста.

Серед них – програми, які стосуються підтримки ОСББ та органів самоорганізації населення, програми, присвячені охороні здоров’я, розвитку фізкультури і спорту, покращення інвестиційного іміджу та розвитку туристичної галузі тощо. Щодо останньої, то депутати проголосували за збільшення фінансування на потреби розвитку туризму – замість пропонованих ста бюджетних тисяч затвердили 150, відтак програма доопрацьовуватиметься.

Сесія погодила і нову програму благоустрою міста , розраховану до 2015 року. Також депутати затвердили “Програму реконструкції та капітального ремонту системи зовнішнього освітлення міста Ужгород на 2012-2016 роки”. Вона передбачає модернізувати систему зовнішнього освітлення, впровадивши сучасні інноваційні світлодіодні світильники, перевагами яких є ощадне енергоспоживання, тривалість експлуатації та екологічна безпека. Згідно з програмою, загальний кошторис якої перевищує 7 мільйонів 300 тисяч гривень, вкладення міського бюджету становитимуть близько мільйона. На ощадні планується замінити тисячу ламп – передовсім на тих вулицях, які найбільше цього потребують. Виконання програми матиме за результат не лише підвищення комфорту городян, але й економію бюджетних коштів.

Як прокоментував у перерві пленарного засідання міський голова Віктор Погорєлов, добре, що затверджуючи першочергові – соціальні – програми, не забули і про благоустрій міста. “Депутати підтримали програму модернізації освітлення міста. Водночас на сесію винесли й альтернативну програму реконструкції міського освітлення, але лише двадцятеро депутатів проголосували за її внесення в порядок денний: програму варто було б подати на розгляд раніше.

Та ж програма, яка прийнята депутатами, передбачає заміну тисячі світлодіодних ламп на близько півсотні вулиць міста і невелику суму на проектування – 240 тисяч на наступний рік, а частина коштів, які будуть зекономлені за рахунок заощадження електроенергії, піде на погашення боргу перед Світовим банком реконструкції і розвитку, фінансування коштом якого передбачає ця програма. Той же проект, який подали безпосередньо перед сесією, передбачає більшу кількість робіт – заміну всієї системи вуличного освітлення, і значно більший бюджет. Ми теж її розглядатимемо, після того, як отримаємо висновки фахівців, зокрема, щодо того, за рахунок яких коштів вона матиме можливість фінансуватися”.

На сесії затвердили також Програму комплексного забезпечення Ужгорода містобудівною документацією, і передбачили, зокрема, фінансування паспортизації вулиць. Програма, зокрема, передбачає розробку історико-архітектурного опорного плану міста. Що ж до Генерального плану, то, як інформує міський голова, робота над ним наближається до завершення. Як наголошує Віктор Погорєлов, за Генпланом стоїть загальна інвентаризація земель, розробка електронної карти, створення на державному рівні загальної бази даних.

Затверджені сесією програми є основою для формування бюджету на наступний рік, – повідомили  у прес-службі міської ради. А наступне пленарне засідання сесії буде винесено, зокрема, проект рішення, який передбачає збільшення нормативного фінансування на харчування дітей в навчальних закладах.