Закарпаття: До Євро-2012 пропускна здатність митниці зросте до 20 секунд?

Швидко і комфортно – саме так переходитимуть кордон уболівальники, які приїдуть в Україну та Польщу на Євро-2012, обіцяють прикордонники. Нині вони підбивали підсумки спільної підготовки до чемпіонату.

«Ми очікуємо, що більшість вболівальників будуть користуватися літаками. Завдяки будівництву нового аеропорту у Варшаві та спорудженню нових терміналів в Україні, пасажиропотік зросте у 3-4 рази, але ми закликаємо звернути увагу на вартість квитків, що дуже важливо для вболівальників», – заявив перший заступник головного коменданта Почесної варти Польщі Яцек Байгер.

Швидший контроль обіцяють і пасажирам залізниці. Потяги перевірятимуть не більше 20 хвилин, а деякі взагалі курсуватимуть без зупинки на кордоні. Та головна проблема – пункти пропуску для автомобілів і автобусів. Через наплив уболівальників і туристів тут можуть бути великі затори, не виключають фахівці. До омріяного футбольного чемпіонату Україна зобов’язалася модернізувати 4 та побудувати 3 пункти на кордоні із Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Обіцяють нові сканери та сучасне обладнання, що значно пришвидшить перевірку.
«Загальний час для прикордонного оформлення на єврокоридорах в ідеалі має становити до 20 секунд на одну особу, на автомобільних напрямках передбачено створення єврокоридорів, запровадження принципу однієї зупинки без виходу пасажирів із транспортних засобів», – розповів заступник голови Державної прикордонної служби України Олександр Мельник.
Але поки що ці плани лише на папері. Це пункт пропуску «Ужгород». Востаннє ремонт тут був наприкінці 80-х. Він теж у списку на реконструкцію. Провівши необхідні роботи, за добу тут можна було б перевіряти вп’ятеро більше легкових машин і 10 тисяч людей. Але проблема у грошах. Через недостатнє фінансування цього року тільки почали ремонтувати пункт у Чопі. Торік на 40% побудували новий пункт «Вилок» на кордоні з Угорщиною.
Коли розпочнуть роботи на інших пунктах – невідомо. Місцева влада сподівається отримати гроші на початку наступного року. Тим часом поляки зі свого боку вже будують до цих пунктів нові дороги.