ЗакДУ приймав молодих науковців з усієї України

5 грудня юридичний факультет Закарпатського державного університету приймав молодих науковців з усієї України. Це були учасники Підсумкової науково-практичної конференції за результатами Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт із конституційного права «Актуальні проблеми конституційного будівництва в Україні».

Ініціаторами заходу було Головне управління юстиції в Закарпатській області, Наукове товариство студентів та аспірантів юридичного факультету ЗакДУ і Ліга студентів Асоціації Правників України.

До організаційного комітету конференції увійшли: ректор ЗакДУ, професор Ф. Г. Ващук, декан юридичного факультету ЗакДУ П. А. Трачук, начальник Головного управління юстиції в Закарпатській області П.М. Ільницький, заступник декана юридичного факультету ЗакДУ Х. М. Олексик, доцент кафедри теорії, історії держави і права, конституційного та адміністративного права Т. О. Свида, ст. викл. кафедри теорії, історії держави і права, конституційного та адміністративного права М. В. Менджул, голова НТСА ЗакДУ Б. С. Шпільман, голова НТСА юридичного факультету ЗакДУ І. М. Полюжин, голова Закарпатського осередку Ліги студентів АПУ В. І. Сабадаш.

До складу журі увійшли: доц. Свида Т.О., проф. Олексик Х.М., провідний спеціаліст Головного управління юстиції в Закарпатській області Товтин В. М. та Полюжин І.М. Відкриття конференції розпочалося з їх вступного слова.

Далі прозвучали цікаві та змістовні доповіді учасників конференції, у яких було висвітлено найбільш актуальні проблеми конституційного будівництва у нашій державі. Зокрема, це «Конституційні засади правомірного обмеження органами внутрішніх справ України прав та свобод людини і громадянина» (Наталія Мєліхова, диплом першого ступеня), «Гендерна сегрегація та жіночий рух України як детермінантні ознаки гендерної рівності в Україні» (Владислава Мордюк, відзнака за найкращу презентацію), «Вплив політичних партій на формування парламенту в Україні» (Марина Сойма, відзнака за найкращу доповідь).

Протягом конференції відбувалося активне обговорення кожної доповіді, було задано чимало актуальних запитань, виявлено проблемні аспекти конституційного будівництва в Україні та запропоновано шляхи їх усунення і подолання.

Кожен із учасників отримав подарунок – монографію проф. Трачука П.А. «Місцеве самоврядування України в контексті конституційних та демократичних реформ». Проф. Олексик Х. М. подарував 2 примірники своєї нової книги «Основи теорії права та держави»  найкрашим молодим ораторам.

Крім того, Володимир Сабадаш від імені Асоціації правників України вручив подяки проф. Олексику Х. М. та доц. Свиді Т. О. за всебічну допомогу та сприяння в організації та проведенні конференції.

Після закінчення офіційної частини конференції гості мали можливість ознайомитися з архітектурними та історичними пам’ятками Ужгорода, прогулюючись його старовинними вулицями. Завершилася екскурсійна програма відвіданням колоритного закарпатського кафе «Деца у нотаря».

Загалом конференція була проведена на високому науково-теоретичному рівні, цікаво, змістовно, з актуальними доповідями та активними дискусіями. Надіємося, що цей захід стане традиційним і буде проводитися регулярно.

Партнером Всеукраїнського конкурсу наукових робіт з конституційного права «Актуальні проблеми конституційного будівництва в Україні» виступила ЮК “Колегіум”. Саме завдяки її фінансовій підтримці було проведено цей цікавий захід.

Сайт ЗакДУ