Закарпаття: Серед найпоширеніших виконавчих проваджень в області залишаються несплата аліментів та штрафів ДАІ

У закарпатців все ще є звичка знаходити тисячу різних способів ухилитися від виконання рішення суду, перш ніж все одно його виконати. Про правову культуру наших краян розповіла на зустрічі з представниками ЗМІ у прес-центрі “НЕДІЛІ” Наталія Панова, начальник управління Державної виконавчої служби Закарпатської області.
Підводячи підсумки роботи виконавчої служи, Наталія Панова розповіла, що сьогодні на виконання «чекає» близько 50-ти тисяч рішень суду на загальну суму близько 2 млрд. грн. Хоча в області працює всього 143 державні виконавці, наша область міцно тримається в трійці перших в країні по кількості виконаних справ.

Серед найпоширеніших виконавчих проваджень залишаються несплата аліментів та штрафів ДАІ. Щодо перших, то Н. Панова зазначила, що наступний рік буде оголошено роком стягнення аліментів: які б санкції до неплатників не застосовувалися (обмеження виїзду за кордон, а в деяких випадках навіть порушення кримінальних справ), боржників по аліментів не меншає.

При чому виконавці зазначають, що працювати треба не тільки з самими неплатниками, а й з матерями дітей, які просто не знають своїх прав в далеко не завжди налаштовані захищати їх у суді.

 

 

 

 

 

 

 

Стосовно «даішних» штрафів, цього року таких виконань було 20 тисяч. При чому знайти боржника і його авто після скасування проходження техогляду у ДАІ значно складніше

Розповіла Н. Панова і про те, чим ні виконавча служба, ні місто Ужгород загалом пишатися не можуть. Мова йде про те, що на виконання чекає рішення Європейського суду з прав людини стосовно справи мешканця Ужгорода: банальна справа про право власності на земельну ділянку, у якому було відмовлено депутатами міської ради.

Після всіх інстанцій справа таки потрапила до Європейського суду, а це, за словами Н. Панової, свідчить про низьку правову культуру вже не пересічних громадян, а представників місцевої влади.

Детальніше про прес-конференцію читайте в черговому номері газети “НЕДІЛЯ” (п’ятниця, 16 грудня).

фото Павла БІЛЕЦЬКОГО, (фотошкола В. Марущака)

Олександра БЕРЕГОВА, karpatnews.in.ua