До Закарпаття завітав Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд

Під час зустрічі з керівництвом Закарпаття, Ярослав Дрозд зазначив, що нині українсько-польські зв’язки ґрунтуються здебільшого на співпраці польських воєводств із Львівською областю.

У вівторок, 13 грудня, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида та голова обласної ради Іван Балога зустрілися з Генеральним консулом Республіки Польща у Львові Ярославом Дроздом, повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net у прес-центрі ОДА.

Ярослав Дрозд виконує обов’язки Генконсула всього четвертий місяць. Тож візит у Закарпаття був передусім ознайомчим. Під час зустрічі, Ярослав Дрозд зазначив, що нині українсько-польські зв’язки ґрунтуються здебільшого на співпраці польських воєводств із Львівською областю.

 

 

 

 

 

 

 

– Із Закарпаттям наразі не напрацьовані тісні контакти. Проте, цю ситуацію, я особисто намагатимуся, виправити під час своєї роботи в Україні. На теперішньому етапі хотів познайомитися з керівництвом краю, оглянути вашу область загалом.

Керівник області Олександр Ледида привітав Ярослава Дрозда у Закарпатті і запевнив, що закарпатська сторона готова до конструктивної співпраці.

– Закарпаття межує з чотирма країнами Євросоюзу, тому логічно, що транскордонне співробітництво відіграє в області значну роль. Проблеми у комунікації з польською стороною є і ми це визнаємо. Зокрема, це стосується вирішення питання щодо відкриття пункту пропуску «Лубня-Волосате», – зазначив Олександр Ледида.

Протяжність кордону з Польщею на ділянці Закарпатської області – 32,6 км, проте найближчий пункт пропуску знаходиться за 100 км у Львівській області. Тож, у свою чергу, Ярослав Дрозд, наголосив, що це питання потребує двостороннього обговорення і вирішення. Нещодавно у Польщі відбувся певний перерозподіл повноважень міністерств, у відомстві яких перебувають подібні питання. Тому українській стороні зараз слід трішки перечекати цей період змін у польському уряді.

Учасники зустрічі також обговорили питання щодо надання віз українцям. Генконсул запевнив, що польська сторона намагатиметься якомога більше сприяти громадянам України у цьому питанні. Вже зараз вилучено з переліку необхідних документів деякі не надто важливі довідки. Важливим кроком у цьому процесі поляки вважають введення так званих шопінг-віз.

zakarpatpost.net