Журналісти “Коммерсанта” збунтувалися проти звільнення головного редактора

Журналісти російського видавничого дому “Коммерсант” опублікували відкритого листа, в якому виступили проти звільнення головного редактора журналу “Коммерсант-Власть” Максима Ковальського і поскаржилися на тиск на редакційний колектив.
У листі під назвою “Нас примушують боятися” (в оригіналі – “Нас принуждают к трусости”) співробітники холдингу заявляють, що, на їхню думку, звільнення Ковальського було політично мотивованою “акцією залякування”.

“Спрямованою на те, щоб не допустити жодних критичних висловлювань на адресу Володимира Путіна, навіть у непрямій формі публікації фотографій текстів, де про нього йдеться без належного пієтету”, – зауважили вони.

Журналісти вимагають невтручання у редакційні справи, в іншому випадку погрожуючи масовими звільненнями.

“Нам важко зберігати об’єктивність, коли на нас тиснуть і переслідують наших товаришів, і ми не розуміємо, навіщо в таких обставинах ми повинні її зберігати. Неприпустимо, щоб конфронтація на вулицях Москви стала конфронтацією всередині нашого Дому”, – йдеться в листі.

Лист вже підписали 40 журналістів, зокрема Павло Шеремет, Григорій Ревзін, Олег Кашин, Аріна Бородіна, Анна Наринська, Ольга Алленова.

“Ми знаємо Максима Ковальського як людину великого таланту й високого професіоналізму. Для нього завжди були надзвичайно важливі честь і репутація видавничого дому “Коммерсант”. Для нас його захист – це захист нашої честі і гідності”, – зазначили журналісти.

На відкритий лист вже відповів власник видавничого дому Алішер Усманов.

“Я вважаю, що прийняв правильне рішення і відмовлятися від нього не збираюся. Емоційно я можу зрозуміти журналістів, які висловилися на підтримку звільнених топ-менеджерів. Підписанти відкритого листа – це професійні люди, відомі імена, які пропрацювали у ВД “Коммерсант” не один рік . … В останніх номерах автори перейшли межу, порушили елементарні етичні норми, які прийняті в пристойному суспільстві “, – йдеться в заяві Усманова, цитує BBC Russian.

Нагадаємо, Ковальський, а також гендиректор холдингу Андрій Галієв були звільнені після виходу ілюстрації до статті “Яблучний Пуй”: на фотографії був зображений бюлетень з нецензурним написом на адресу прем’єр-міністра Володимира Путіна.

Співробітники ВД стверджують, що цей напис не належить авторам журналу, а фіксує “реальну поведінку виборців”.

tsn.ua