Церкви можуть відкривати власні школи

Депутати хочуть дозволити церквам відкривати навчальні заклади.

У Верховній Раді зареєстровано проект закону, що дозволяє церковним організаціям засновувати вищі, середні, шкільні та дошкільні навчальні заклади. Передбачається, що програми в цих закладах не відрізнятимуться від навчальних програм у державних школах і вищах, проте понад це там викладатимуть і релігійні дисципліни. Представники церков позитивно поставилися до запропонованої ініціативи, проте стверджують, що навряд чи утримуватимуть навчальні заклади самостійно.

Законопроект передбачає внесення змін до п’яти законів, що регулюють сферу вищої, середньої, середньої спеціальної та дошкільної освіти. У документі пропонується дозволити церковним організаціям створювати навчальні заклади всіх рівнів. Зараз таке право мають державні органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, а також приватні підприємства незалежно від форм власності, а церковним організаціям можна створювати лише заклади для підготовки священнослужителів і представників різних церковних спеціальностей.

Як пояснив один із авторів “видання” документа, народний депутат Володимир Марущенко (“Наша Україна-Народна самооборона”) навчальні програми в церковних закладах не відрізнятимуться від державних. Крім іншого, там викладатимуть церковні дисципліни, які вважатиме потрібними та чи інша конфесія. “Ми не говоримо про якісь закриті церковні заклади – це будуть звичайні школи та інститути, куди зможе вступити кожен, хто хоче навчатися у релігійній атмосфері. Сподіваюся, що в таких закладах школярі та студенти не питимуть пиво, а починатимуть навчальний день із молитви “, – вважає пан Марущенко.

З ним згоден секретар Священного синоду Української Православної Церкви Київського патріархату (УПЦ КП) єпископ Євстратій (Зоря). На його думку, “діти з віруючих сімей повинні засвоювати, крім освітніх програм, ще й релігійні цінності”. “У всіх цивілізованих країнах давно існують релігійні школи”, – нагадав єпископ Євстратій. Разом із тим, за його словами, прийняття закону не означає миттєвої появи навчальних закладів подібного плану. “Зараз нам вистачає коштів тільки на утримання Київської духовної академії, так що найближчим часом ми не зможемо відкрити школу або інститут”, – заявив автор “видання” єпископ Євстратій.

Експерти до ініціативи поставилися обережно. “Що стосується вищих навчальних закладів, то за умови суворого дотримання державних освітніх стандартів це цілком допустимо”, – заявив автор “видання” міністр освіти і науки у 2005–2007 роках Станіслав Ніколаєнко. Разом із тим екс-міністр розкритикував ініціативу відкриття подібних загальноосвітніх шкіл, оскільки це, на його думку, може призвести до розколу в суспільстві: “Таке було би можливо, якби існувала всього одна конфесія. А оскільки у нас їх кілька, можна обмежитися недільними школами і не викладати дітям постулати певної церкви”.

Колишній кандидат богослов’я, згодом став діячем атеїстичного руху в СРСР і відданий за це анафемі в 1959 році, Євграф Дулуман до ініціативи народних депутатів поставився негативно. “У швидко мінливому сучасному світі і без того занадто мало часу для отримання необхідної інформації. А молоді хочуть ще й викладати церковні дисципліни, які тільки отупляє людини. Церкві цілком вистачить і тих освітніх установ, які в неї є”, – заявив керівник “видання” пан Дулуман.

Артем СКОРОПАДСЬКИЙ
За матеріалами сайту “Коммерсантъ Украина”

karpatnews.in.ua