Чистоту Тиси пильнують закарпатські та угорські природоохоронці

Чистота прикордонних річок є важливою складовою співпраці між Україною та країнами-сусідами, тому природоохоронці часто об’єднують зусилля, аби вберегти річки від надмірного забруднення та антропогенного впливу.

 Одним з прикладів такої співпраці є українсько-угорська робоча група з охорони якості вод, робоча зустріч якої нещодавно проходила в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області.

Як розповів керівник робочої групи від української сторони Остап Цапулич, важливою складовою спільної роботи природоохоронців є узгодження дій в лабораторній практиці, адже без фахових показників вся робота групи може стати неефективною. Протягом 2011 року Затисайська інспекція охорони навколишнього середовища, природних та водних ресурсів (Угорщина) та лабораторія Державної екологічної інспекції в Закарпатській області проходили певне тестування, яке мало на меті показати, які результати отримає кожна з цих лабораторій з однієї проби води. Під час засідання робочої групи були озвучені результати, які показали, що дані, отримані на базі угорської та української лабораторій, майже ідентичні, незважаючи на те, що технічні умови в наших установах трохи гірші за угорські.

То які ж висновки можна зробити з оприлюднених спільних досліджень? Начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрій Погорєлов відзначає: «Якщо порівняти дані, отримані у 2010 та 2011 роках під час дослідження вод річки Тиса, то за показниками 28 специфічних органічних мікрозабруднювачів якихось негативних зрушень помічено не було, незважаючи на те, що цьогоріч у нас була дуже суха осінь. Концентрація забруднюючих речовин у Тисі нині входить до гранично-допустимої норми, яка відповідає вимогам Європейського Союзу».

Засідання українсько-угорської робочої групи з охорони якості прикордонних вод завершилося домовленістю, що спільні відбори проб у прикордонних створах, їх дослідження та зустрічі спеціалістів лабораторій у 2012 році буде проведено у квітні на угорській стороні та у вересні на українській стороні. Передачу синтетичних проб та відбір проби з метою зовнішньо-лабораторного контролю буде здійснено 8 травня наступного року в контрольному створі річки Тиса в районі міст Чоп та Загонь. Наступну зустріч робочої групи заплановано провести в угорському місті Ніредьгаза в березні 2012 року.

Лілія НАГІРНЯК