Ялинка – прикраса не тільки помешкання, а й лісу!

Незабаром новорічно-різдвяні свята. За традицією у кожній хаті кілька тижнів милуватиме око зелена лісова красуня – ялинка. Однак рубаючи деревце, ми залишаємо себе та й прийдешні покоління без «зелених легень».

Адже хвойні ліси оздоровлюють та дезінфікують повітря, виділяючи фітонциди і тим самим лікуючи нервові та астматичні захворювання. Ліси та зелені насадження в населених пунктах підтримують природну рівновагу, очищуючи атмосферне повітря, утворюючи здоровий мікроклімат, підтримують повноводність рік.

Кожен мешканець Закарпаття мусить розсудливо подивитись на цей святковий символ. Пам’ятаймо: щоб ялинка виросла до висоти півтора-два метри, потрібно 10-15 років. Кожен рік після новорічних свят на смітнику з’являються «тіні» від знищених ялинок та сосен – сухі та пошкоджені деревцята. Самовільні рубки наносять непоправну шкоду лісовому господарству краю та зеленим зонам населених пунктів. Аби вберегти символи свята, щороку проводиться операція «Новорічна ялинка». Проте ніякі адміністративні стягнення не будуть ефективні, якщо кожний з нас не зрозуміє сам факт шкоди, нанесеної природі.

Водночас є альтернативні рішення. Ялинку можна посадити у відерце і на період свята внести у приміщення, а коли свято скінчиться – висадити біля дому. Інший вихід – придбати штучну ялинку, вона не поступається красі і пишності справжньої і до того ж – довговічна. І ще: не купуйте ялинки, якщо продавець не має спеціальних документів, які б засвідчили, що деревце вирощене спеціально для продажу у «розсадниках».

Державне управління охорони навколишнього природного сере- довища в Закарпатській області звертається до кожного мешканця Закарпаття із закликом: не рубайте ялинок, не винищуйте природу! Не підтримуйте порушників законодавства – губителів природи! Пам’ятаймо, що ялинка на новорічні свята – гарна прикраса не тільки помешкання, а ще й лісу!

Лілія НАГІРНЯК