В Україні з’явиться суд присяжних

Віктор Пшонка розповів про новий проект Кримінально-процесуального кодексу.

В Україні буде запроваджено суд присяжних. Відповідна норма міститься в новому проекті Кримінально-процесуального кодексу, розповів генпрокурор Віктор Пшонка.

“Суд присяжних вводиться поетапно і він буде з тяжких злочинів, там де передбачено довічне ув’язнення. Тільки у таких справах”, – зазначив Пшонка в ефірі українського телебачення.

Новий проект КПК, як очікується, буде внесений на розгляд Верховної ради на початку 2012 року.

Суди присяжних існують у багатьох країнах світу і є досить різними. Наприклад, американська система суду присяжних передбачає, що присяжні самостійно без участі професійного судді вирішують питання факту – чи мала місце подія злочину, і чи винен у цьому підозрюваний.

Німецька система також передбачає існування суду присяжних, але у змішаному складі, коли ці питання разом із суддею в нарадчій кімнаті вирішують і присяжні.

В Україні, згідно з проектом кодексу, планується створити суди присяжних, подібні до американських. Причому умовою запрошення присяжних для вирішення справи буде те, що такого суду бажатиме сам обвинувачений. Тобто ніхто не має права нав’язувати йому суд присяжних.

Нагадаємо, раніше суду присяжних просила для себе Юлія Тимошенко, яку в жовтні Печерський райсуд Києва засудив до семи років позбавлення волі за зловживання владою і заподіяння державі збитків внаслідок підписання газових угод з Росією в 2009 році.

tsn.ua