Головний міліціонер Закарпаття мовчить про замах на свого підлеглого

Але обіцяє повернути всім украдені землі та перевірити встановлення автономного опалення в Ужгороді.
Замах на міліціонера невдовзі розкриють, убивцю з Оноківців знайшли аж у Москві, а закарпатські суди нівелюють усю роботу МВС. Саме такі заяви зробив цього тижня начальник УМВС України в Закарпатській області Віктор Русин на прес-конференції.

На зустрічі з журналістами він розповів ще чимало цікавого. Зокрема і про те, що іноземці не тільки перевозять наркотики, а й вирощують зілля у нашому краї. А ще про те, чому звільняють закарпатських міліціонерів.

Щодо останнього резонансного замаху на життя міліціонера, який трапився 30 листопада на вулиці Минайській, Віктор Русин заявив: знає деталі, але про них розповість тільки наступного місяця. Мовляв, ще триває слідство (порушена кримінальна справа), тому розголошувати інформацію не може. Водночас журналісти озвучили заяву самого постраждалого, в якій той стверджує, буцімто  за злочином стоять люди, причетні до МВС. Це Віктор Русин назвав піаром міліціонера і додав: якщо хтось знає конкретні факти про злочин, нехай повідомляє про них правоохоронцям, а не журналістам. «Знаєте, чо-му він себе так поводить? Бо хотів отримати звання капітана, а йому присвоїли лише молодшого лейтенанта», – висловив свою версію начальник УМВС України в Закарпатській області.

До речі, це не перший випадок кримінальної справи з міліціонерами в цьому році. Нині у прокуратурі Закарпаття на розгляді знаходяться 13 справ, які порушили проти 6 працівників міліції. Протягом 2011-го 15 правоохоронців звільнено за дискредитацію служби, а 1 300 притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Щодо інших резонансних справ, то вони всі розкриті. Принаймні так стверджує Віктор Русин. Одна з останніх – убивство літньої жінки в Оноківцях. Головний міліціонер краю відзвітував: злочинця знайшли аж у Москві. Зараз Генеральна прокуратура України вирішує питання його екстрадиції з Росії на Закарпаття, де він постане перед слідством і судом. Загалом за цей рік працівники закарпатської міліції розкрили 4685 злочинів, з яких 1502 – тяжкі та особливо тяжкі. Серед них і 22 убивства.

За словами начальника, у міліції продовжують займатися і земельними питаннями. Цього року завдяки роботі правоохоронців державі повернуто близько трьох тисяч гектарів землі. Так, найближчим часом також перевірять, як були відчужені ділянки у недіючих державних підприємств-банкрутів – закарпатських радгоспів. Віктор Русин зазначив, що нині уже є випадки, коли на незаконно відчужених від держави землях зведено будинки. У такому разі, як варіант, люди будуть змушені заплатити державі ринкову ціну за отриману ділянку.

Крім землі, зацікавило міліцію і встановлення індивідуального опалення в Ужгороді. За даними крайового УМВС України, в обласному центрі підприємствам житлово-комунального господарства виділено близько 18 млн. грн. Зараз правоохоронці перевіряють, чи усі ці гроші використані за призначенням. Результати, запевнив журналістів очільник закарпатських міліціонерів, оприлюднять уже в січні. Також нині правоохоронці разом із Контрольно-ревізійним управлінням контролюють, як використовуються державні гроші для будівництва житла людям, котрих відселили із Солотвина через ситуацію і солерудником.

Хвилює В. Русина і питання наркоторгівлі – іноземці вже не тільки перевозять зілля через наш край, а й вирощують його у нас. У тій же Угорщині мак вирощують вільно, і звідтіля наркоділки везуть до нас виготовлений із нього опій. А на Рахівщині міліція знешкодила групу громадян Чехії, котрі займалися коноплею. Ситуацію з протидії наркозлочинності, на думку генерала Русина, суттєво ускладнює той фактор, що наші суди недостатньо застосовують до затриманих таку міру запобіжного заходу, як арешт. На Закарпатті арештовують лише 58% наркоділків, а головний міліціонер краю хоче, щоб усіх. «Такі дії судової влади незрозумілі. Ми подаємо через прокуратуру апеляції, але це ситуацію не міняє. Навіть до Вищої ради юстиції України подавали на цих суддів, щоб їх притягнули до відповідальності, теж безрезультатно», – заявив генерал.

Денис ФАЗЕКАШ, “Закарпатська правда”

karpatnews.in.ua