Закарпатська школа живопису святкує ювілей

Яскраві натюрморти, видовищні сюжети, унікальна колористика, карпатська містика і традиційні народні мотиви на полотні. Особливу закарпатську художню школу створили два корифеї рівно 65 років тому.

Адальберт Ерделі та Йосип Бокшай – випускники Будапештської академії мистецтва. Європейські манери і стилі малювання на Закарпатті інтерпретували по-своєму. Навіть в часи радянської цензури полотна закарпатців вирізнялися – живі, веселі, позбавлені ідеологічного пафосу. У Художньому інституті самобутність закарпатської школи зберігають і розвивають.

«У методиці викладання головних фахових дисциплін – малюнок, живопис і композиція великих революційних змін нема. Академічний вишкіл повинні пройти всі. А далі вже показуй свої пошуки, свою душу, свої емоції, свій характер», – каже ректор Закарпатського художнього інституту Іван Небесник.

65 років тому на відкриття ще тоді художньо-промислового училища приїздив Генсек Микола Хрущов. Тепер Закарпатський художній інститут – один із чотирьох мистецьких вишів країни. Майже чотириста студентів вивчають живопис, кераміку, художню обробку дерева й металу.

«Є якісь вимоги, є якісь канони. Але, безперечно, ми і творчо розвиваємося. Ми працюємо академічно, і вносимо щось своє. Тобто, ми не зациклені на чомусь одному і розвиваємо себе різносторонньо», – говорить студентка Закарпатського художнього інституту Юлія Ткаченко.

Сучасні закарпатські митці переплели традиційне мистецтво з новаторством. Одні продовжують зображувати пейзажі, не вимальовуючи деталей. Інші – вдаються до абстракції, застосовуючи нові стилі. Але не забувають про унікальне поєднання кольорів, притаманне лише закарпатській школі живопису.

Світлана Ковбиця, Вадим Шишканич, «ФАКТИ», ICTV 

karpatnews.in.ua