Євро може обвалитися до 9,4 грн, а долар – подорожчати

На минулих вихідних курс євро впав до максимуму за рік – 10,38 грн за євро. В той же час долар демонструє стабільність.

Експерти прогнозують, що євро у 2012 році продовжить своє падіння, а от долар навпаки укріплюватиметься і може подорожчати до 8,4 гривні за 1 долар.

Заступник голови правління банку “Фінанси і кредит” Ігор Львов упевнений: у 2012 році нижче нинішнього співвідношення 1,30 до долара (10,5 грн) євро не впаде – це психологічна межа, пише “Сегодня”.

На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, якщо виходити з макропоказників (зростання ВВП, інфляція, зовнішній борг), то долар переоцінений по відношенню до євро на 12-15%. Але через те, що європолітики ніяк не вирішать питання зі створенням “Сполучених Штатів Європи”, інвестори йдуть із Старого Світлу, опускаючи євро.

“Ситуація вирішиться не раніше ніж через 2-3 місяці, до того часу євро може впасти до долара до 1,2 і навіть до 1,18 (9,4 грн/євро при нинішніх 8 грн за 1 долар). Але як тільки ситуація в Європі покращиться, а це неминуче, тому що політики все ж домовляться, курс повернеться, і до літа євро подорожчає до 1,35 і більше за долар (10,8-11 грн / євро)”, – говорить Охрименко.

Аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що за найближчі півроку євро подешевшає до долара до співвідношення 1,25 (10 грн/євро), хоча можливі і короткі сплески і падіння (1,20-1,30), тому він не радить зберігати заощадження в євро. Експерт прогнозує, що в грудні і січні гривня залишиться стабільною (в районі 8 грн за долар), а подальший її курс буде залежати від ціни на російський газ та отримання (або неотримання) траншу МВФ.

“При дорогому газі та відсутності доларових вливань Фонд НБУ буде змушений девальвувати гривню до 8,10-8,25 грн за долар навесні і до 8,40 на середину літа, але і депозити в гривні принесуть доходу більше, ніж у доларах, адже гривня подешевшає на 5%, а різниця у відсотках річних між гривнею і доларом зараз 10-11%”, – наголосив Жолудь.

tsn.ua