Для багатьох українців візи до ЄС стануть безкоштовними

Нова угода про пом’якшення візового режиму для в’їзду українців до країн Євросоюзу передбачає, зокрема, збільшення кількості безкоштовних віз і скасування оплати за терміновість оформлення.

Політичні положення нової угоди про візову лібералізацію були узгоджені напередодні під час саміту Україна-ЄС, але сам текст буде готовий до підписання лише на початку січня, пише “Коммерсант-Україна” з посиланням на європейських дипломатів.

Крім того, потім документ ще мають ратифікувати парламенти країн-членів ЄС. Як правило, цей процес триває близько двох років.

За новою угодою збільшиться кількість безкоштовних віз, які видаються країнами ЄС. Від візового збору будуть звільнені ще три категорії громадян – представники недержавних структур, будь-яких професійних об’єднань і релігійних організацій.

Під час переговорів українська сторона також вимагала від ЄС скасувати оплату вартості послуг візових центрів – комерційних посередників при консульствах – для малозабезпечених громадян, наприклад пенсіонерів. Але цього досягти не вдалося, визнав високопоставлений український дипломат.

“Європейські партнери пояснили нам, що це дуже важко реалізувати. Але ми домовилися про інше поліпшення: ЄС скасовує оплату за терміновість оформлення візи”, – пояснив він.

Угода також істотно підвищить клас шенгенських віз, що видаються українцям.

Так, у чинній угоді між Україною і Євросоюзом декларується, що громадянам, які часто відвідують країни ЄС, повинні видаватися багаторазові візи терміном “до року”, а для окремих категорій – “до п’яти років”.

Зараз багато європейських консульства користуються нечіткістю формулювання і видають мультивізи на короткий термін – на місяць, а то й на кілька днів, тим самим змушуючи українців знову звертатися за візою перед кожною наступною поїздкою. У новому договорі визначення термінів будуть уточнені, і з’являться слова “рік” і “п’ять років” відповідно.

tsn.ua